De eerste tanden zijn er al gepoetst en ook de eerste haarbos heeft inmiddels onder de kraan gehangen. Want ja, waar is dat ding anders voor? Inderdaad, we hebben sinds afgelopen week een uitbreiding van het servicepakket gekregen op het plein in de vorm van een heuse kraan. Helaas alleen nog koud water, maar wie weet wat er over een paar seizoenen allemaal mogelijk is.
Bij het renoveren van het plein een paar jaar geleden was de gedachte: we willen een ruimte die zo leeg mogelijk is. Dat idee is kennelijk losgelaten. Niet zo raar ook natuurlijk, want van een leeg plein is nooit sprake geweest. Er was altijd al een standbeeld, er waren fietsen, paaltjes en terrassen. Nu zijn de paaltjes weliswaar weggehaald maar zijn er strandstoelen bij gekomen, pinautomaten, banken, auto’s, lichtreclames en een Canta. En natuurlijk staan er nog meer fietsen, heel veel meer fietsen dan een paar jaar geleden.
Af en toe is er ook een kapper te gast en hebben we een scharensliep die al uw messen weer vlijmscherp maakt. Voorbijgangers zijn er altijd, dag en nacht. Soms zijn het er maar een paar; meestal zijn het er tientallen of honderden. Kortom, van het idee van een leeg plein is weinig meer over.

Supergezellie
Met de kraan die nu is verschenen maken we het plein nog aantrekkelijker en hebben we de eerste stap gezet naar een full-service pakket. WC – sorry dames, alleen voor heren, jullie zullen nog een donker hoekje van de kerk moeten opzoeken, maar ongetwijfeld zal dit probleempje spoedig worden opgelost – kraan en banken om op te slapen: wat wil een mens nog meer. Een hotel boeken is niet langer nodig met al deze faciliteiten direct onder handbereik, faciliteiten die bovendien nog eens gratis zijn ook. Gewoon een slaapzakje meenemen is voldoende.
Maar nu we het idee van het lege plein toch definitief hebben losgelaten kan er wellicht nog wat meer bij. Te denken valt bijvoorbeeld aan een hondendrinkbak, een speeltoestel voor de jonge jeugd, een skatebaantje voor de oudere jongere en voor de echt oude knarren een jeu de boulesbak. En wat te denken van een fontein waar ik gebadderd kan worden, een klimboom en misschien zelfs een plekje voor een paar tenten.
Jammer alleen dat er geen Nutella-winkels meer bij mogen komen, maar de eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen dat de markt voor deze choco-lekkernij ook bijkans is verzadigd. Wat dat betreft komt de maatregel precies op tijd.
Kortom, lang leve de vooruitgang en voor zover dat nog niet het geval is, is het hier nog meer dan het al was, een supergezellie oord aan het worden. Een vervolgstap na de kraan is ook al gemaakt in de vorm van mannen en vrouwen met grijze vesten aan met op hun rug in koeienletters Host. Ik heb er al een paar op hun dooie akkertje door de buurt zien kuieren. Heel relaxed allemaal. Geen idee overigens wat ze doen. Ze zijn ook niet voor mij bedoeld, dat begrijp ik dan weer wel, want ik ben hier niet te gast maar woon hier alleen maar.