Je krijgt zo’n naam. Dat je alleen maar negatieve stukjes schrijft en zo. Daarom had ik voor deze week iets positiefs in gedachten. Want ja, mooie dingen zijn er hier ook beslist wel.

Maar dan komt ombudsman Arre Zuurmond er weer doorheen fietsen met een vernietigend bericht over de gigantische chaos die heerst in de binnenstad van Amsterdam. Hij noemt het met name ‘s nachts een jungle.

Anderhalf jaar geleden trok hij ook al aan de bel en verscheen zijn rapport “Feesten of Beesten”. Conclusie van dat rapport: het is een vreselijke bende in de binnenstad van Amsterdam.

De gemeente zette extra handhavers in en die werken heus wel hard, zegt hij nu, maar zij kunnen het tij niet keren. Om een indruk te krijgen van wat er zoal op straat gebeurt; kijk vooral naar het filmpje Urban Jungle dat de ombudsman heeft gemaakt. Maar besef wel dat het alleen maar een idee geeft, want de realiteit is vele malen erger.

De conclusie van Zuurmond: het is niks beter geworden door het inzetten van die paar extra handhavers. De ellende is nog net zo groot. Wat er nu nodig is zijn “veel fundamentelere keuzes” die moeten worden gemaakt. En om niet alleen in negativiteit te stranden geeft hij ook een paar suggesties. Zo moet er volgens hem slimmer worden gehandhaafd door gebruik te maken van nieuwe technologie. Ook moeten de bevoegdheden van verschillende diensten worden uitgebreid en er meer worden samengewerkt.

Geneuzel

Goed, het verhaal van de ombudsman gaat over de Leidsepleinbuurt. Maar laten we eerlijk zijn: hier op de Wallen is de situatie zeker niet beter. Wij Wallenbewoners weten dat natuurlijk al lang. Ook hier zijn extra handhavers gekomen, maar dat heeft niet veel geholpen. Ja, er worden arme zwervers van de bank gehaald in de vroege ochtenduren. Dat werk.

Ook hier zijn er best mensen met positieve ideeën, maar de tijd van geneuzel en kleine stapjes is toch echt voorbij. Er zijn inmiddels een aantal mensen die daar geen trek meer in hebben en anderen die de buurt zijn ontvlucht. De achterblijvers wachten met angst en beven de start van het nieuwe toeristische seizoen af. Welke ellende zal er deze zomer weer over ons worden uitgestort.

En toch lijkt de gemeente op die kleine stapjes te blijven koersen. Neem nu bijvoorbeeld het Integraal Burgwallen Overleg (IBO) dat vanavond, woensdag 7 maart, weer bij elkaar komt op het stadhuis. Op de agenda van tien punten die wordt vergezeld door een enorm pak papier zijn de eerste vijf punten ingeruimd voor ”zenden”. Verder wordt er doorgeborduurd op een paar projecten die met een groot woord worden aangeduid met “doorbraak-teams” en die toch vooral over wat marginale zaken gaan als de overlast van afvoerpijpen van de horeca. Best belangrijk, en uiterst irritant als je er last van hebt, maar het blijven kleine stapjes, waar elders forsere resultaten zijn te boeken. Het enige lichtpuntje is dat de taxioverlast vanaf mei wordt aangepakt. Maar ja, dat staat nu weer niet op de agenda van het IBO.

Tot slot beloof ik met de hand op mijn hart dat, ook al stort de Oude Kerk in, het volgende stukje een positief verhaal zal worden.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.