Ben je even niet op de Uitkijkpost, gebeurt er van alles. We hebben een nieuwe burgemeester, de fietsgarage op het Beursplein is geopend en gay leershop Mister B kondigt het vertrek aan uit de Warmoesstraat. Om eens wat te noemen.
Maar het belangrijkste nieuws van de afgelopen weken was wat mij betreft toch wel het rapport van de Rekenkamer Metropool Amsterdam (RMA) waarin het onderzoek wordt gepresenteerd naar het Project 1012. Al in de eerste zin van het rapport wordt duidelijk gemaakt dat het project grotendeels is mislukt. ‘Met Project 1012 zijn successen behaald in het 1012-gebied maar het heeft niet geleid tot de gewenste economische opwaardering van de oude binnenstad van Amsterdam en een doorbraak van de criminele infrastructuur.’ En dat was wel waar het om ging. Duidelijker kan het niet.
Ook over de redenen van de mislukking is het rapport klip en klaar. Er was te weinig politiek draagvlak voor het project en het ontbrak aan lange adem. Met een dergelijk operatie ben je misschien wel dertig jaar bezig, constateert de RMA.
Enfin, ik heb het al eerder opgeschreven en wat dat betreft is het niks nieuws. Toen er een nieuw college aantrad van D66, SP en VVD in 2014 was het gedaan met het project. Er werd keurig gesproken over een “herijking” en dan weet je het wel. Dat betekent afbouwen en stoppen en zulks geschiedde. Het enige dat overbleef was 1012 Inc., het vehikel dat onroerend goed kan opkopen.
Halfbakken
Kijk rond op het Oudekerksplein en in het St. Annenkwartier en je ziet het resultaat van dit werkstuk dat niet is afgemaakt. Er zijn hier en daar wat bordelen verdwenen. De sekscinema Venus is opgedoekt, maar die was toch al geen lang leven meer beschoren. Sexyland is ter ziele en er zijn twee coffeeshops verdwenen. Er voor in de plaats kwamen leuke zaakjes als de Upcycle Store die van oude fietsen nieuwe producten maakt. En de TonTonclub waar je ouderwetse spelletjes kunt spelen. Of restaurant Anna, waar je ‘op niveau’ kunt eten zoals ze zelf zeggen.
Maar het resultaat is dat het nu van beide de helft is. Van de glorieuze ideeën om van het St. Annenkwartier één grote culturele broedplaats – één van de ideeën – te maken is niets terechtgekomen. Het is allemaal halfbakken gebleven en nu zit iedereen iedereen in de weg op en rond het plein. De dames achter de ramen zijn niet blij met de felle etalageverlichting en de winkels hebben helemaal niks aan het publiek dat nu langs de ramen slentert.
Uiteindelijk is het een project geweest dat amper zoden aan de dijk heeft gezet. Van de gewenste opwaardering is in elk geval in het Wallengebied geen sprake. De criminele infrastructuur is niet doorbroken en de vrouwenhandel gaat gewoon door.
De RMA beveelt aan het draagvlak te vergroten, Emergo – het onderzoek naar de criminaliteit in de buurt – opnieuw op te starten, te zorgen voor een meer daadkrachtiger organisatie, zich te richten op een beperkt aantal kleinere gebieden en de aankoop van strategisch vastgoed te ondersteunen.
‘In een reactie op dit rapport geeft het college aan alle 5 aanbevelingen over te nemen.’ Hopelijk gebeurt dit ook en verdwijnt het rapport niet zoals zo vaak gebeurt ergens diep weggestopt in de onderste bureaula.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.