Als de blaadjes van de bomen zijn, lijkt het plein opeens een stuk groter. Ik kan de Oudezijds Voorburgwal weer in volle glorie zien en links veel verder het Oudekerksplein op kijken.

Voor het eerst sinds het voorjaar hoor ik niet alleen de boten die in de gracht varen, ik zie ze ook. De meeste zijn in deze donkere dagen opgetuigd met lichtjes. Omdat het water zelf in de avond onzichtbaar blijft glijden ze vanuit de Uitkijkpost gezien door het water alsof ze langzaam over een lopende band schuiven.

Direct daarachter zie ik weer het hoerenraam dat elke avond pas na een uur of acht in een rode gloed wordt gezet. Soms blijft het licht de hele nacht branden. Op andere momenten is het al om drie uur weer in duisternis gehuld. Het is het enige raam op de Nieuwezijds Voorburgwal en het had volgens de gemeente al jaren geleden moeten worden opgedoekt.

Als ik de andere kant opkijk is nu voor het eerst ook het logo van het Stone’s Café zichtbaar. Geen café eigenlijk, maar toch vooral een coffeeshop. Het is allereerst een aanlegplaats voor rugzaktoeristen zoals de ‘bezonnebrilde’ toenmalige eigenaar Roy Smith vertelde in de jaren negentig. Hij is in die tijd ook op zoek naar personeel. ‘Jongens’ en ‘meisjes’, zo blijkt uit de advertentie in De Telegraaf.

Daarnaast, ook zichtbaar nu, Irish Pub Sláinte. ‘Open every day. Come in and enjoy live sport, good food and endless beers’. Juist. Iers en kroeg: het is de combinatie voor een onovertroffen succesformule.

Knuppels

Als ik opnieuw richting Oudezijds Voorburgwal kijk zie ik nu vlak naast het hoerenraam café Pleinzicht dat kortstondig roem vergaarde in 1959. Die hele zomer waren er kennelijk schermutselingen tussen nozems en de knokploeg van wat toen nog de Walletjes heette en die zich verzamelde in het ‘hoofdkwartier’café Pleinzicht.

Onder de verrukkelijke kop ‘Rinus Vet en zijn mannen leiden knuppel-actie uit café’ wordt in een artikel in het Parool verteld dat er in café Pleinzicht minstens vijftig knuppels en gummistokken klaarliggen voor de ‘penose’ die er de nozems op de Dam mee te lijf wil gaan. ‘Als jullie er niet op mogen slaan, zullen wij het wel doen’, hadden de mannen waaronder Haring Arie en Vette Lap de politie toegevoegd. Toen de mannen van de ‘penose’ eenmaal tot actie overgingen, was de Dam in enkele ogenblikken van nozems gezuiverd. ‘De jongens liepen bijzonder hard weg’, meldt de krant nog.

Heerlijk bericht.

Nog iets verder is nu ook weer The Old Sailor op de Oudezijds Achterburgwal zichtbaar. Het zou wel eens het drukst gefrequenteerde café in de buurt kunnen zijn. Maar het is lang geleden dat het iets met “sailors” te maken had.

In 2013 was de kroeg gevuld met Celtic-supporters uit Glasgow. Dat was tegen het zere been van de Ajax-fans die via de Molensteeg optrokken richting kroeg en er stevige vernielingen aanrichtten. Als een paar agenten op het toneel verschijnen zetten de helden het onmiddellijk op een lopen. Het filmpje staat nog altijd op YouTube.

Zo is er tot het voorjaar vanuit de Uitkijkpost ruim zicht over het plein. Daarna wordt het uitzicht beperkter. De ruime blik wordt dan opnieuw beperkt door een groene bomenzee.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.