De branieschoppers, lawaaipapegaaien, druktemakers en hooligans ontwaken dankzij de vroege lente nu al uit hun winterslaap. Help! Wat moet dat deze zomer worden?

Vorig jaar om deze tijd werd er geschaatst op de grachten, nu is het al een dag of tien lente. Dat vertaalt zich hier op de Wallen onmiddellijk in extra drukte. Met name donderdag, vrijdag en zaterdag slenteren er al behoorlijk grote mensenmassa’s langs de ramen van de dames.

Ondanks het feit dat er meer politie en handhaving is, komen ook nu weer, zoals elk voorjaar, de branieschoppers, lawaaipapegaaien, druktemakers en hooligans boven de grond. Het lijkt wel of ze elk jaar uit hun winterslaap ontwaken zodra de eerst zonnestralen zich vertonen in het voorjaar.

Dit jaar is het dus uitermate vroeg raak en schuimt er al in februari veel ongeregeld volk door de buurt. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat de eerste mannen die hun behoefte doen op het moment dat het ze uitkomt, vroeger zijn dan ooit tevoren. In de St. Annenstraat, waar ooit iemand op het lumineuze idee is gekomen er enorme plantenbakken neer te zetten, is de urinelucht nu al nauwelijks te harden. Het is er voorzichtig lopen om niet in de plassen urine te stappen.

Maar niet alleen in de St. Annenstraat, overal zijn nu al de sporen van deze mannelijke activiteit terug te vinden. Tot zelfs pal naast mijn voordeur waar een onverlaat midden op de dag heeft staan klateren. Je vraagt af hoe dit soort personen zou reageren als je bij hun eigen woning in Zwolliewood of Blubbercity je blaas zou ontlasten. Ik vermoed dat het slecht met je zou aflopen.

Putdeksels

Eén van de leukste en nieuwste staaltjes “ludiek” mannengedrag mocht ik onlangs meemaken. Een groepje zeer luidruchtige kerels, glas bier in de hand, waggelde over het Oudekerksplein. Eén van de lolbroeken bedacht dat het wel een uitermate leuk idee was de putdeksels weg te halen. Aldus geschiedde. Je zou er maar lopen als toerist, geobsedeerd naar het levende vrouwvlees achter de ramen turend. Eén misstap en je valt in het gat en je bent levenslang gehandicapt.

Natuurlijk, iedereen geniet van het prachtige weer, maar menigeen hier zal het niet erg vinden als de temperaturen terugkeren naar een normaal niveau. Of nog liever: als het eens flink ging plenzen. Niet alleen wordt dan de urinelucht weer voor even verdreven, maar ook zal het geteisem zich wat minder vaak op straat vertonen.

Een oud-buurtagent vertelde me ooit dat de politie altijd hoopt op regen, regen, en nog meer regen. Het zorgt er niet alleen voor dat de gemoederen wat afkoelen als ze al te verhit raken, ook gaat er dan automatisch minder volk de straat op. Vanuit het perspectief van overlast gezien mag het dan ook een slechte zomer worden wat betreft veel buurtbewoners.

Zo’n vroege lente is dus leuk, maar het is tegelijkertijd een kleine ramp. Gelukkig ziet het er als we de weerberichten mogen geloven de komende dagen een stuk minder vrolijk uit. Hiep hiep hoera!

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.