De nieuwste rage is lachgas en dus is dat ook hier op de Wallen te krijgen. Al heel lang verkoopt mijn sigarenboer trouwens de kleine zilverkleurige patroontjes waarmee je de ballon vult en je, naar ik begrijp, je korte kick krijgt.

Maar nu wordt het grootschaliger aangepakt. Er staat een man op de brug met een grote gasfles plus ballonnen die hij aan voorbijgangers verkoopt. Omdat hij geen vergunning heeft voor deze straathandel, moest daar wat op gevonden worden. Dat lukte door mensen te laten bellen. Hij bezorgt dan, ook al staat de beller een paar meter van hem vandaan. Een vergunning is dan niet nodig.

De politie staat machteloos want lachgas is niet verboden. En dan nog: ook al zou het verboden zijn, dan passen we er wel een mouw aan. Bierdrinken is hier immers wel verboden, maar elke morgen ligt de straat bezaaid met bierblikjes.

Het voordeel van de verkoper op de brug is dat niet overal gaspatroontjes zijn te vinden want die lijken, net als de bierblikjes, maar zelden in de vuilnisbak te belanden. Wel liggen overal ballonnen, dat is dan wel weer jammer.

Hoe lang de lachgas-rage gaat duren, niemand die het kan zeggen. Wat er daarna komt al evenmin.

Onthoofd

Iets heel ander zijn de boomstronken die hier nog altijd op het plein liggen na de verwoestende stormvlaag in de nacht van 6 op 7 juni, waarbij zeven bomen in één klap werden geveld.

Onlangs waren twee jongemannen met grote machines bezig de bast van de restanten van de bomen te verwijderen. Dat moest worden weggehaald, vertelden ze, want anders zou de iepenziekte erin kruipen en dat zou fataal kunnen uitpakken voor de omliggende bomen die nog wel overeind stonden.

Het was een hoop gedoe – de mannen waren er de hele morgen mee in de weer – en de stronken zouden in één moeite door kunnen worden verwijderd want ze waren nu toch bezig, aldus de mannen. Maar de gemeente wilde dat niet. ‘Dubbel werk’, concludeerden ze. En ‘zonde van het geld’.

Intussen liggen de stronken er twee maanden na de storm nog steeds en zijn ze voorzien van graffiti, zoals alles hier wordt ondergeklodderd, tot zelfs de monumenten aan toe.

Aan een lantaarnpaal die toen is onthoofd en scheefgetrokken is ook niets veranderd. Bovendien is een deel van het plein afgezet voor een steiger om een nieuw dak te leggen op de Oude Kerk.

Tot slot hebben we sinds maart een door Kim Holland herself geopende 5D seksbioscoop op het plein, een maand later gevolgd door Franky’s Steakhouse dat de plaats heeft ingenomen van het ooit gerenommeerde restaurant Anna. Beide instellingen zijn niet echt een aanwinst.

In 2012 gaf de gemeente een glimmende folder uit, waarbij het Oudekerksplein zou worden ontwikkeld tot de ‘Parel van de wallen’. En zo vervolgde de folder: ‘de komende jaren zal deze buurt haar glans terugkrijgen’.

Van die ons beloofde glans is verdraaid weinig terug te vinden zeven jaar later. Het is om je gek te lachen als het niet zo treurig was.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -