Wat heb je hier als gewone ondernemer nog te zoeken?’ Die vraag met retorische inslag werd me deze week gesteld door een man met een nog altijd bloeiende zaak op de Wallen die nu eens niet is gespecialiseerd in seksspeeltjes, Nutella-wafels, pizzapunten, piemelpoppetjes of andere toeristenmeuk.

Hij vertelde dat hij regelmatig hoort van klanten dat ze best naar zijn winkel willen komen, maar dat ze eigenlijk helemaal geen zin meer hebben om zich in deze buurt te vertonen. De ondernemer zet zich al jaren in voor een betere buurt, maar zo langzamerhand is de rek er bij hem uit. Hij liet doorschemeren al serieus op zoek te zijn naar een andere locatie voor zijn bedrijf.

Dat hij de strijd godzijdank nog niet helemaal had opgegeven bleek uit zijn pleidooi voor een andere organisatie op het stadhuis. ‘Denk aan zoiets als de oude Dienst Binnenstad waar ambtenaren werken die wat langere tijd echt geconcentreerd bezig kunnen zijn met de problemen hier en die tegenwicht kunnen bieden aan al die nieuwe raadsleden die elke vier jaar het wiel opnieuw moeten uitvinden.’ Hij voegde er nog aan toe dat de burgemeester nog wel van goede wil leek, maar dat Halsema niet gek veel steun kreeg. ‘Niet vanuit de raad, maar met name ook niet vanuit haar eigen partij.’

Troepen

Dat laatste sloeg natuurlijk vooral op het deze zomer door de burgemeester gelanceerde discussievoorstel over de prostitutie in de buurt. In het kort kwam dat voorstel neer op vier opties: alle ramen weg, minder ramen, meer ramen of de gordijnen dicht. Ze lijkt met die voorstellen wat al teveel voor haar eigen troepen uit te hebben gelopen en de verwachting dat er snel na de zomer een kordate keuze zou worden genomen blijkt niet terecht.

De vlag hangt er ook niet echt goed bij in de gemeenteraad als je van de prostitutie hier in de buurt af wilt. CDA, Christen Unie en de Partij van de Ouderen zijn daar als enige drie partijen voor. Maar ja, bij elkaar drie zetels van de 45. Vooruit, ook de PvdA pleit voor geleidelijk opheffen van de raamprostitutie. Nog weer vijf zetels erbij. Dat maakt acht. Zoals de verhoudingen nu liggen is het merendeel van de rest tegen. Groen Links (tien zetels) en D66 (acht zetels) zitten in de coalitie en zijn meer geïnteresseerd in het welbevinden van de prostituees dan in dat van de bewoners. Ook het standpunt van de VVD (zes zetels) laat niets aan duidelijkheid te wensen over: ‘Sekswerk hoort bij Amsterdam én de Wallen’. (Grappig overigens om te bedenken dat de VVD zo’n tien jaar geleden mede de stoot gaf tot het 1012-Project!) Een partij als Denk (drie zetels) zwabbert, want is zowel tegen prostitutie als tegen sluiting van de ramen. Ra ra, hoe kan dat. Andere partijen als Forum, SP en de Partij van de Dieren ( alle drie met drie zetels) lijken er wat dit betreft helemaal geen standpunt op na te houden.

Kortom, dat gaat weer lekker lang duren en eindigt waarschijnlijk in één of ander stroperig compromis. Maar, ha ha, er is hoop: in 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Moedig voorwaarts maar weer.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -