De onzichtbare vijand die ons teistert is nog lang niet uitgeraasd voorspellen de experts. Ook de Wallen zijn sinds zondag 15 maart compleet stilgevallen. Niets beweegt meer.

Her en der is nog een sekswinkel open, of een Nutellashop maar verder is er helemaal niets te beleven op de Wallen. En als ik zeg helemaal niets, bedoel ik ook helemaal niets.

Alle cafés zijn gesloten. Sommige hebben de verplichte corona-pauze aangegrepen om de boel eens flink te renoveren; andere kroegen vertonen vanaf zondag al geen enkel teken van leven meer. De coffeeshops zijn alleen open voor mensen die iets komen afhalen, maar dat lijkt maar bescheiden klandizie op te leveren. De drie dames die vorige week zondag nog achter het raam stonden zijn nu ook weg. De sekstheaters en andere seksgerelateerde business: het is dicht.

Handhavers die ik vroeger nog wel eens zag, vooral ‘s morgens vroeg als er nog geen hond op straat was, zijn compleet verdwenen. Agenten komen nog wel af en toe langs en ik zie zelfs heel sporadisch een politieauto met zwaailicht.

De rondleidingen die vorige week stug doorgingen alsof er niks aan de hand was, zijn nu toch ook in het grote niets opgelost. Kennelijk is het besef doorgedrongen dat het toch niet zo verstandig is in grote groepen door de buurt te zwerven. Of, dat kan ook, er is simpelweg geen klandizie meer. Dat laatste lijkt waarschijnlijker, want wie gaat er in deze tijden nog onbekommerd op reis, als dat al mag?

Hei

Wie had dit drie weken geleden, wat zeg ik, twee weken geleden kunnen bedenken. De vraag is: wanneer komt het leven hier weer op gang? Traditioneel is het paasweekend de start van het toeristenseizoen, als daar al van gesproken kan worden tegenwoordig. Dat paasweekend is nog maar drie weken weg, maar tal van evenementen die in mei en juni plaatsvinden zijn al afgeblazen.

Het is ook nauwelijks voorstelbaar dat op 6 april opeens alle cafés weer open gaan en alles stampvol zit. Ik denk dat we – als de boel dan al wordt opengegooid – eerder moeten denken aan een openstelling die stap voor stap zal verlopen.

Wat de rest van het toeristenseizoen nog te bieden heeft is al helemaal onduidelijk. Zal het langzamerhand weer net zo druk worden als vroeger? Of zal het toch wat minder zijn dit seizoen? Per slot van rekening maakt dit virus niet alleen veel mensen ziek, maar ook economisch gaat er ongetwijfeld veel naar de ratsmodee en dat levert over het algemeen niet meer welvaart op.

Ondertussen vindt een deel van de buurtbewoners het fantastisch zoals het nu is. Wat een rust! Anderen daarentegen zijn van mening dat dit nu ook weer niet de bedoeling is. ‘Anders waren we wel op de hei gaan wonen’, zoals een stel bewoners me vertelde.

Kortom, het blijven onzekere tijden en wanneer en hoe dit eindigt is volstrekt onvoorspelbaar. Zal het de Wallen voor altijd veranderen? En als dat al zo is, hoe dan? Alles wat er nu over wordt geschreven kan over een paar uur weer achterhaald zijn. Maar het is wel leuk om over te speculeren en fantaseren.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -