De Wallen zitten nog altijd op slot. Her en der wordt getimmerd en geschilderd, maar het is de vraag of het al niet te laat is. Ondertussen probeert een ondernemer tegen de stroom in haar business overeind te houden. Haar beloning: tegenwerking van Handhaving en Toezicht.

Voor horecaondernemers en mensen die een contactberoep uitoefenen zoals prostituees had Rutte niet veel in het vat zitten afgelopen dinsdag. De oogst was schraal en het leverde het nodige gemopper op in de buurt waarvan een deel inmiddels reikhalzend uitkijkt naar de dag dat de boel weer open mag.

Eigenlijk het enige positieve dat de premier te melden had was dat de scholen weer zouden opengaan. Maar scholen hebben we maar verrekte weinig in deze buurt. Om precies te zijn nul.

Toch gonst het op de Wallen van de activiteiten. Dat wil zeggen: er wordt verbouwd, gepoetst en geschilderd dat het een lieve lust is. Ook zijn de slimme horecaondernemers al bezig zich voor te bereiden op de anderhalvemeter- economie voor zover dat mogelijk is. Zo zag ik op de dag dat Willem-Alexander zijn verjaardag vierde een kroegbaas druk in de weer op zijn terras. Al zijn stoelen en banken had hij uitgestald. Hij was aan het passen en meten om het toch mogelijk te maken in elk geval een minimaal aantal mensen op het terras te laten zitten als het weer mag. ‘Als ik er nu nog her en der een een plastic scherm kan plaatsen, kom ik een heel eind’, vertelde hij me.

In andere etablissementen geen spoort van activiteiten sinds 15 maart. Hebben die exploitanten het moede hoofd al in de schoot gelegd? Want dat er bedrijven zullen omvallen lijkt onontkoombaar. Welke dat zijn en wat de consequenties zullen zijn is op dit moment nog niet te overzien. Zal het leiden tot grote aantallen leegstaande panden? Wie zal daarvan profiteren? En wat zijn dan de consequenties? In elk geval luidt Amsterdam City, de koepel van ondernemersverenigingen in Amsterdam, de noodklok en waarschuwt de gemeente voor een heuse kaalslag in de stad.

Nagelstudio

Ondertussen zijn er ook ondernemers die wel wat kunnen doen en die tegen de stroom in proberen hun zaak overeind te houden. Zoals Miriam op de Nieuwmarkt. Ze verkoopt bloemen en planten en normaal doet ze dat op de markt. Maar de gemeente Amsterdam heeft de verkoop van non-food op de markt verboden. Om aan te geven hoe willekeurig zo’n maatregel is: op de markt in Groningen mag dat wél.

Enfin, Miriam, niet voor één gat te vangen, heeft een deal gesloten met de nagelstudio op het plein. Die is gesloten, want het is een contactberoep. Dus gebruikt Miriam de studio nu om van hier uit haar bloemen en planten te verkopen. Slim zou je zeggen en lof voor de ondernemer die tegen de klippen op probeert haar zaak overeind te houden.

Helaas heeft ze buiten Handhaving en Toezicht gerekend. Want Miriam doet namelijk iets vreselijk fout: ze zet wat bloemen planten voor de pui van de studio. En dat mag niet, dat is tegen de regels!

Gelukkig hebben we in deze buurt wakkere handhavers (met gegarandeerd loon) die optreden tegen dit soort schandelijke praktijken van ondernemers die hun eigen broek op proberen te houden. Inmiddels hebben de handhavers haar al drie keer gewaarschuwd en bij de vierde reprimande hangt haar een boete van vierduizend euro boven het hoofd.

Een klassiek geval van ondernemertje pesten, te gek voor woorden natuurlijk. Gelukkig wordt Miriam inmiddels gesteund door de Afdeling Economische Zaken van de gemeente. Die heeft haar speciale toestemming verleend om wat planten en bloemen buiten te zetten.

Als Handhaving en Toezicht nog eens verlegen zit om wat werk, mogen ze bij me aankloppen. Ik heb wel een paar suggesties. Maar laat hardwerkende ondernemers die zelf hun broek proberen op te houden met eerlijke handel met rust, zou ik zeggen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -