Computerscherm en brievenbus zijn op dit moment nog de baas, ook op de Wallen. Maar wat gaat er na 1 juni gebeuren? Voorlopig echter waggelen de eenden rond de Oude Kerk, ver weg van het veilige water.

Sinds een paar weken krijgen we als Wallenbewoners opeens foldertjes in de bus van gerenommeerde en minder gerenommeerde restaurants die zijn overgegaan op het systeem van afhalen en bezorgen. Eetcafé de Brakke Grond doet er aan, maar ook visrestaurant Lucius en de sjeike Brasserie Ambassade op de Herengracht om er maar een paar te noemen.

Ik kan de neiging niet onderdrukken om te denken dat we opeens weer meetellen als binnenstadbewoner. Dat is niet helemaal fair natuurlijk, ook in pre-coronatijden konden we daar terecht, maar toen waren we één van de gasten. Nu zijn we dé gasten en opeens verschijnen er teksten als: ‘Hopelijk zien we elkaar snel weer!’ Meer dan ooit ook hoor ik de kreet: ‘De Amsterdammer is weer welkom’ en dat duidt er toch op dat dat lange tijd niet of amper het geval was. Tja, ‘t kan verkeren zei een oud-buurtbewoner lang geleden al.

Ondertussen zijn de Wallen al meer dan acht weken totaal afgegrendeld. Met andere woorden: er is hier he-le-maal niks te doen. Af en toe zie je nog wel eens een verdwaalde toerist of wat jongeren die zich stierlijk lopen te vervelen en die hopen op vertier. Maar dat is er niet meer. Niks, noppo, nada. Zelfs een aantal sekswinkels heeft er de brui aan gegeven, want ja, er is gewoon geen klandizie.

Gras

Het wordt dan ook heel spannend wat er op 1 juni gaat gebeuren. Als alles blijft gaan zoals het nu gaat mogen de kroegen en eettenten weer open. Althans die cafés en restaurants die het hebben overleefd. Welke zullen dat zijn? En hoe kan het dat de één wel overleeft en de ander niet?

Ook de terrassen mogen dan weer worden uitgezet, met inachtneming van de anderhalve-meter-regel. Kunnen de terrassen rekenen op extra plek in de openbare ruimte? Een plan om de hele Nieuwmarkt maar om te bouwen tot één groot terras stuit her en der toch wel op wat overlastbezwaren.

De musea en culturele instellingen mogen eveneens weer klanten ontvangen. De Oude Kerk en Ons’ Lieve Heer op Solder behoren hier zeker toe. Maar het Erotic Museum op de Oudezijds Achterburgwal? Dat heeft natuurlijk wel prenten van John Lennon en dat is toch echt cultuur. En hoe zit het met het Hash Marihuana & Hemp Museum? Daarnaast is het natuurlijk de vraag op het überhaupt wel zin heeft om alles van het slot te halen als je maar dertig personen mag ontvangen.

Voorlopig echter heerst er nog diepe rust in de buurt die niet beter kan worden geïllustreerd dan het gras dat tussen de kinderkopjes groeit op het Oudekerksplein. Er komen zo weinig mensen voorbij dat het nu alle ruimte krijgt om flink te groeien. Ook de eenden komen uit de gracht en sjouwen onbekommerd rond in de buurt van de kerktoren, tientallen meters weg van het veilige water. Niet eerder vertoond. Nog even en de Wallen worden compleet overwoekerd door de natuur.

Nee gekheid, natuurlijk gebeurt dat niet. Maar het blijft een bijzondere ervaring, die rust en stilte. Ook na acht weken.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -