Een half leger aan politieagenten, handhavers, traffic-controllers en hosts was er ingezet afgelopen zaterdagavond om de chaos op de Wallen enigszins in aanvaardbare banen te leiden.

Nooit eerder zag ik zoveel “officiële” lui op de Wallen. Bij elke steeg stonden hosts en traffic-controllers om de voor 95 procent jeugdige bezoekers de goede kant op te sturen en te voorzien van uiterst onhandige mondkapjes die met twee touwtjes achter de oren moesten worden vastgestrikt. Op bruggen en pleinen stonden handhavers en agenten om het bezoek aan te sporen een mondkapje op te doen. Zo ongeveer iedereen werd aangesproken, maar toch slaagde zeker twintig tot dertig procent er nog altijd in zonder mondbescherming rond te lopen. Dat wordt nog een hele klus om de honderd procent te halen.

s Nachts werd er voor zover de Uitkijkpost dat kon beoordelen weer niks gehandhaafd en was het opnieuw het gebruikelijke bal: veel geschreeuw en gegil en amper mondkapjes.

De volgende morgen hadden de meeuwen hun werk gedaan en de vuilniszakken die op de straat waren gesmeten open gepikt waardoor er een gezellige smeerboel was ontstaan. Overal lagen zakken, bakken, flessen, bekers en over het plaveisel uitgesmeerde pizza- en patatresten. In de loop van het vervolg van deze zondag waren handhaving en politie zoals gebruikelijk weer in geen velden of wegen te zien.

Geteisem

Zondagavond werden we door een enorme hoosbui verlost van alle ongein op de Wallen. Regen is wat dat betreft vaak een aangename onderbreking van de gebruikelijke pretparktaferelen. Maar niet te vroeg gejuicht alsjeblieft. Die nacht werd de schade ruimschoots ingehaald. Ergens, ja waar?, was het op de Warmoesstraat?, werd een feestje gebouwd met een enorme bak lawaai. Het was van heinde en verre te horen en kon toch ongestraft zeker drie kwartier doorgaan. Is er dan helemaal niemand meer op straat tegen die tijd om dit soort geteisem de mond te snoeren? Was alle kruit verschoten op zaterdagavond?

Vanmorgen vroeg was het opnieuw prijs. Enorme vrachtwagens kwamen het plein oprijden (dan vraag je je niet meer af hoe het kan dat kades en bruggen verzakken, maar dit terzijde) om eindelijk die tentoonstelling die het zicht op het interieur van de kerk volledig verwoeste op te ruimen. Daar gaan de zandzakken! Het zal nog wel een paar dagen duren voordat alle troep is opgeruimd. Benieuwd welk megalomane tentoonstelling na Poems for Earthlings zal worden opgetrokken in het oudste gebouw van Amsterdam.

Noodkreet

Ondertussen gaat de afbraak van de Wallen in gestrekte draf voort nu ook Ons’ Lieve Heer op Solder een noodkreet de wereld instuurde dat het zo niet langer gaat. Als er geen subsidie komt van het Amsterdams Fonds voor de Kunst is het einde verhaal. Het lijkt nu nog vooral een politiek spel waarbij er een drukmiddel wordt ingezet om alsnog een deel van de subsidiepot binnen te halen, want het is toch onvoorstelbaar dat een instelling waar net voor honderdduizenden euro’s aan is verspijkerd de poorten zal moeten sluiten. Sluiting zou een immens verlies betekenen voor de Wallen, waar al veel te veel van waarde is verdwenen om te worden ingeruild voor goedkope troep. Dus daarom toch maar snel die petitie tekenen waar zich nu al bijna tienduizend mensen hebben aangemeld. https://petities.nl/petitions/houd-de-heer-op-solder?locale=nl

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -