Even dacht ik dat nu Ajax niet meer in de Champions League speelt we ook geen last meer zouden hebben van voetbalsupporters. Dat is een misrekening want ook in de onderklasse die Europa League heet, zitten clubs waar we weer een hoop lol aan kunnen beleven.

Ik zal eerlijk zijn: de eerste keren vond ik het best spannend, maar nu begin ik toch wel genoeg te krijgen van al die supporters die hier op de Wallen ronddarren voor zo’n wedstrijd. Het betekent namelijk een hoop gedoe. Bijvoorbeeld dat je niet via je gebruikelijke route naar de grootgrutter kunt lopen omdat er stegen zijn afgezet door de mobiele eenheid. Verplicht omlopen dus en daar houd ik niet van. Ik hou al evenmin van vechtende mensen en lui die hun vernielzucht botvieren op van alles en nog wat of die met terrasstoelen gaan smijten. Daarvoor zijn stoelen niet bedoeld.

De laatste keer dat Celtic hier op bezoek was in 2013, ging het behoorlijk mis. Een clubje Celtic-fans was zo stom geweest om in de Old Sailor te gaan zitten, een Ajax-café aan de Oudezijds Achterburgwal. Daar werden ze in een korte en heftige actie door zo’n twintig, vijftig, honderd (wie het weet mag het zeggen), Ajax-supporters onder handen genomen. Bijzonder dreigend om opeens zo’n gemaskerde groep voorzien van knuppels te zien opdoemen in de Molensteeg naast het café. Voor de goede orde: niet de Schotten waren hier gewelddadig, nee het waren Ajax-fans die hun ‘eigen’ kroeg aan puin sloegen.

Betonblokken

Vandaag, donderdag 17 september 2015, komen de Schotten opnieuw op bezoek. Op zich zijn het best vriendelijke lui met als grootste nadeel een wat al te onstuimige bierconsumptie. Gisterenavond begon het feest al. ME-bussen op het plein en politie te paard. Hier en daar een sirene en ’s nachts veel zingende Schotten. Maar ach, veel stelde het nog niet voor en voor zingende Schotten heb ik een zwak.

Om rellen zoals de vorige keer te voorkomen waarbij tientallen gewonden vielen, heeft de gemeente nu een speciale zone voor de Celtic-supporters ingericht op de Dam. De plek is afgezet met betonblokken van anderhalve ton per stuk, maar je kunt er wel zo overheen springen trouwens. Daar mogen de fans naar toe; ze hoeven er niet heen.

Om drie uur is het er bijna beangstigend stil. Aan de regen kan het toch nauwelijks liggen, dat zijn ze wel gewend in Schotland. Twintig, dertig zingende Schotten, meer niet. Er is twee keer zoveel politie in ME-uitrusting. Ook op de Wallen tientallen agenten, ME-wagens, politie te paard, politie op motoren, handhavers, maar van supporters geen spoor. Om kwart over drie hoor ik de helikopter. En heel in de verte een zwak ‘Joden!’ Om half vijf nog eens een rond je gemaakt: iets meer supporters vooral bij de Dam, maar nog altijd een grote overmacht aan agenten.

Over twee uur begint de wedstrijd. Het is in jaren niet zo rustig geweest op de Wallen voor een Europese voetbalwedstrijd. Zou het dan toch uitmaken dat Ajax nu in de B-klasse figureert?