Meeuwen die zich op de vuilniszakken storten: het wordt een steeds groter probleem. Maar wat te doen?

Een twintigtal meeuwen cirkelt rond de vuilniszakken die opgestapeld liggen om te worden opgehaald. Dan lijkt het sein te worden gegeven om aan te vallen. Een paar grote jongens begint aan de vuilniszakken te plukken net zo lang tot ze open zijn; de rest gaat zich er ook mee bemoeien.

Dat gaat niet zonder slag of stoot. Er breken harde onderlinge gevechten uit en dat gaat gepaard met een hoop kabaal. Een vroege buurman gooit een blikje in hun richting. Even vliegen ze op, maar een minuut later zijn de meesten alweer teruggekeerd op de inmiddels opengereten vuilniszakken.

In vroeger tijden waren meeuwen nog enigszins schuw, maar tegenwoordig vliegen ze al lang niet meer op als er iemand in de buurt komt. Wandelaars zijn kennelijk ook bang voor deze vogels want ze lopen er in een grote boog omheen. Voor fietsers geldt hetzelfde. Het kabaal is inderdaad angstaanjagend, maar voor zover mij bekend hebben ze nog geen mensen aangevallen. Althans hier in de stad.

De inhoud van de vuilniszakken ligt dan al verspreid over ettelijke vierkante meters. Het zijn slieren spaghetti, stukken pizza, flessen, maar ook enorm veel wc-papier. Een pak koekjes ligt al tien meter verderop en lijkt een prooi te worden van een grote grijze jongen die aan alle kanten wordt aangevallen en zijn buit op zijn beurt weer uit alle macht verdedigt. Eén zit er als een soort koning boven op de stapel vuilniszakken en kijkt vooralsnog toe tot hij zijn kans schoon ziet om de aanval te openen.

Bewondering

Als de vuilniswagen er aan komt om de tientallen zakken, dozen en losse troep in te laden verdwijnen de meeuwen. De jongens achter de wagen lachen om de gigantische bende die de vogels hebben aangericht. Eerst proberen ze nog met bezem en schep alle losse rotzooi bij elkaar te vegen, maar als dat niet lukt doen ze het al snel met hun handen. Ik heb bewondering voor ze.

Direct nadat de vuilnis is ingeladen komt de veegwagen. Soms in gezelschap van een mannetje met een bladblazer die al het vuil verzamelt voor de veegwagen. Die bladblazer begrijp ik dan weer niet. Het ding maakt een enorme herrie en is nou niet echt het summum van milieuvriendelijkheid. Waarom niet gewoon de klassieke bezem? Hoe zit dat links college van B&W? Goed, binnen een half uur is alles met bladblazer, maar ook met bezem, weer spic en span. Dat dan weer wel.

Toch is duidelijk dat er een oplossing moet komen voor het meeuwenprobleem, want dat het een probleem is zal niemand ontkennen. Dat ligt niet aan de meeuwen zelf heb ik me ooit laten uitleggen door een meeuwenexpert en ik geloof hem. Als het eten zo makkelijk wordt aangeboden, waarom dan moeilijk doen? Want meeuwen zijn alles behalve dom.

Maar is er wel een oplossing? Om de zeevogels te verdrijven zou het afval in een heuse vuilnisbak moeten worden gegooid. Maar wie gaat er met zo’n ding slepen vanaf driehoog? Niemand dus.

Ondergronds dan maar? De gemeente zegt al jarenlang dat dat niet kan in deze buurt omdat er al (te) veel onder de grond ligt. Deze mogelijkheid toch nog maar eens onderzoeken want dit is mijn inziens wel de enige oplossing.

En ja, natuurlijk, bewoners moeten hun troep en beetje netjes verpakken. En toeristen die hun afval achterlaten op straat of die zelfs meeuwen voeren verdienen een dikke prent.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -