In een geel hesje over de Wallen gaan lopen en mensen aanspreken op hun gedrag? Mij zul je het niet snel zien doen.

Sinds enige tijd lopen een aantal buurtbewoners op vrijdag en zaterdagavond een paar uur over de Wallen. Ze zijn gekleed in hun normale kloffie, maar hebben daarover heen een geel hesje aangetrokken. Al wandelend door de buurt spreken ze mensen aan die drinken en andere verboden dingen doen op de Wallen.

De reden is simpel: na de coronacrisis is het al weer aardig druk geworden hier. Niet zoals daarvoor, maar de rust die er eens was, is verdwenen. Het is weer als vanouds schreeuwen, pissen en joelen voor de hoeren. Gedrag waar je als bewoner reuze veel last van kunt hebben.

De groep Stop de Gekte, bestaande uit buurtbewoners die die overlast meer dan zat zijn, heeft nu het initiatief genomen om bij gebrek aan handhaving zelf de touwtjes in handen te nemen. Nee, ze zijn niet gewapend, handhaven de orde ook niet, zijn ook niet gevaarlijk, maar verzoeken slechts vriendelijk aan bezoekers om zich gedeisd te houden. De meeste bezoekers, vooral die uit het buitenland, lijken dat ook ter harte te nemen. De Nederlanders stellen zich minder gezeglijk op. Per slot van rekening zijn ze hier om feest te vieren, dus donder op zeg.

Zeker, ik heb bewondering voor hun moed. Je weet immers maar nooit wat je hier tegenkomt op straat aan halve zolen, doorgesnoven idioten en andere ploertige patjepeeërs die bereid zijn je voor één, in hun ogen verkeerde opmerking, het ziekenhuis in te slaan. Loop een poosje rond en dan wordt dat al vrij snel duidelijk.

Janboel

Persoonlijk behoor ik niet tot de angstigste categorie bewoners van deze mooie stad, maar dat is niet de voornaamste reden waarom ik niet aan deze Wallenwacht mee zal doen. Het is wat mij betreft een actie die te vergelijken is met de I live here-campagne waarin met behulp van stickers, folders en pamfletten wordt gepoogd mensen ertoe te bewegen zich fatsoenlijk te gedragen. De bewoners die daar aan deelnemen stoppen er veel vrije tijd in. Ik bewonder dat. Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat je als bewoner dit soort zaken moet gaan doen. Daar hebben we toch een overheid voor? Daar hebben we toch politie voor? Handhaving?

Hetzelfde argument geldt wat mij betreft ook voor de Wallenwacht. Een reuze sympathiek initiatief, maar mijn hemel, dit is toch niet onze taak? Wij willen hier gewoon op een fatsoenlijke manier wonen, betalen keurig belasting en in ruil daarvoor hebben we een overheid die er voor zorgt dat de zaken er in de maatschappij een beetje beschaafd aan toe gaan. Ja toch?

Goed, als signaal aan de boven ons gestelden lijkt een keer zo’n actie me niet per se uit den boze. Zeker als je zo enige media-aandacht kunt genereren om maar weer eens te vertellen wat voor janboel het hier is. Als dat de bedoeling is, is de actie zeker geslaagd. Maar om er lang mee door te gaan? Nee, dat lijkt me niet de oplossing.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -