Een hek?’ Antwoord: ‘Ja, een hek.’

Het is zonder meer het meest opvallende antwoord van Dehlia Timman, sinds een paar maanden voorzitter van stadsdeel centrum. Ze doet de uitspraak in het Parool van zaterdag 16 oktober. Ze noemt de Wallen het meest kwetsbare gebied van het centrum en ze treft voorbereidingen om dit gebied tijdelijk voor toeristen af te kunnen sluiten. Met, inderdaad, een hek. Ik had graag gehoord hoe ze zich dat voorstelt, maar helaas vraagt de verslaggever hier niet naar.

Wel naar waarom ze dat eigenlijk wil. ‘Het is niet zo dat we geen toeristen in de binnenstad willen. We willen al die ongein niet meer. We willen niet dat toeristen hier alleen komen voor de drugs en de hoeren, om daarna ergens een potje te kotsen. We willen mensen die van een hapje en een drankje houden, maar ook wezenlijk geïnteresseerd zijn in de stad. Mensen die waarderen dat het een bijzonder gebied is.’ Aldus de kersverse stadsdeelvoorzitter.

Het is lang geleden dat er zo’n fris geluid was te horen bij het stadsdeel en het geeft in elk geval een handvat om haar op aan te spreken. Als ze tenminste terugkeert in maart volgend jaar na de verkiezingen. Want ja, wie weet wat er dan allemaal weer zal veranderen.

Timman constateert verder in het interview dat het vooral het snelle geld is dat zich ontpopt tot de vijand van de buurt. Wat dat betreft zou het aardig zijn als ze ook kennis neemt van het omslagverhaal van het gerenommeerde Duitse tijdschrift Der Spiegel onder de kop: “In de greep van de maffia”. Daarin wordt Nederland minutieus geportretteerd als wereldwijde draaischijf voor drugs: de zachte én de harde drugs. Hoe het zover heeft kunnen komen volgens Der Spiegel? De liberale omgang met hasj en marihuana heeft er voor gezorgd dat de drugshandel in al zijn facetten, dus inclusief xtc en cocaïne, ‘brutale Mobster gross gemacht hat.’

Is het nodig dit te vertalen? Het lijkt me niet.

Rennen

Om het bovenstaande punt nog eens extra duidelijk te maken wordt Bulldog-eigenaar Henk de Vries in hetzelfde verhaal gevraagd of de achterkant van de coffeeshops wellicht de motor van de onderwereld zouden kunnen zijn geweest. Daar wil hij niet over praten laat hij via zijn pr-dame weten omdat hij niet in één of andere discussie verzeild wil raken over hard drugs. Gelijk heeft-ie, want hoe gevaarlijk dat is kun je niet meer vragen aan die andere De Vries.

Cyrille Fijnaut, vooraanstaand criminoloog, waarschuwde er al voor in 2000 en inmiddels is men ook in Den Haag wakker geworden en wordt er vijfhonderd miljoen euro vrijgemaakt voor de strijd tegen drugscriminaliteit. Tot op heden schrijft Der Spiegel nogal cynisch, ging men er kennelijk vanuit dat privépersonen die wat wiet teelden in hun tuintje, de coffeeshops van voorraad voorzagen.

Ondertussen gaat het leven op de Wallen z’n gewone gangetje. Er is in de verste verte nog geen oplossing in zicht voor de achterdeur en een hek zal er één, twee, drie niet komen. Ondanks de mooie woorden van Timman is het hier vooralsnog dé plek voor veel gein en leut en gaan we lekker verkleed rennen door de Trompettersteeg.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -