Er komt dus een verbod om te blowen op de Wallen; u kunt nog inspreken overigens tot 9 maart. Maar stel dat het doorgaat, wat kunnen we dan verwachten? Zal het echt helpen tegen de overlast?

Het blowverbod dat Amsterdam half mei op de Wallen wil invoeren heeft inmiddels ook het buitenland bereikt. De BBC meldde het onder de kop ‘Amsterdam bans cannabis in its red light district’, en misschien is dat meteen het meest positieve dat je erover kunt zeggen. Hiermee komt een barstje in het imago dat Amsterdam als vrijhaven voor seks, drugs en rock&roll met name in het buitenland heeft. Van dat imago zijn we natuurlijk nog lang niet af, ondanks het feit dat er dit voorjaar ook wordt gestart met een stay away-campagne waarin toeristen die hier komen voor de platte pret wordt afgeraden naar onze mooie stad te komen.

Eindelijk zal in het buitenland duidelijk worden gemaakt dat het hier geen walhalla is voor de schuinsmarcheerders en dat we hier echt niet alles door de vingers zien. Dat is, vermoed ik, direct ook de grootste winst van het nieuwe beleid om blowen in het openbaar te verbieden.

Maar verbieden is natuurlijk één ding; handhaven is een tweede. In dat handhaven heb ik wat minder fiducie. Ook alcoholhoudende dranken mogen hier op de Wallen niet op straat worden genuttigd, maar wie denkt dat dit niet gebeurt, leeft in een droomwereld. Overal worden bier en andere alcoholische versnaperingen gedronken, En niet zo’n klein beetje, maar echt stevig, verbod of geen verbod.

Boeiend

Een blikje bier is nog als alcohol te herkennen (alhoewel ook al moeilijk want soms staat er 0.0 op), het wordt al een stuk moeilijker als de Bacardi wordt verstopt in een blikje Cola. Of als er een klein flesje whisky in een jaszak zit. Maar hoe moeilijk is het om een joint te herkennen? Zitten er nu mensen langs de gracht met een sigaretje in de hand? Of is het toch een joint? Wat zit er in dat pijpje en zijn ze nu een sjekkie aan het rollen of een joint? Mag dat trouwens, rollen? Dat wordt leuk, handhavers en politie die gaan uitzoeken of het sigaretje of pijpje ook wiet bevat. En dan? In beslag nemen? Een bekeuring? Ik zie het eerlijk gezegd niet voor me.

Vanuit de wietconsument gezien wordt het ook nogal moeilijk. Kopen mag, roken ook. Maar in hemelsnaam, waar? Op de hotelkamer mag het vanzelfsprekend niet. Op straat al evenmin. Tenminste, op de Wallen. Dus gaan we buiten de Wallen blowen. Maar waar houden die Wallen dan op? Of dan toch maar blowen in de coffeeshop? Hoort het terras daar ook bij?

Boeiend allemaal.

Dat de kroegen een uurtje eerder dicht gaan en de dames hun ramen wat vroeger moeten sluiten zal ongetwijfeld ook helpen om het hier een beetje rustiger te krijgen – want dat is toch het doel: de buurt een tikkeltje leefbaarder maken voor met name de bewoners.

De ingezette koers is oké en laten we hopen dat het lolbroeken, hoerenlopers en dronkaards enigszins afschrikt om naar Amsterdam te komen. Maar of het echt zal helpen om de overlast terug te dringen, vraag ik me af. Daar zijn wellicht toch wat radicalere stappen voor nodig.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -