Een erotisch centrum elders in de stad. Maar niemand die het in zijn of haar buurt wil hebben. En is een zogenaamd erotisch centrum een stap dichter bij de oplossing van de overlast op de Wallen? Ik geloof er geen klap van.

Grappig is dat, om in het Parool de reacties te lezen van mensen die in de buurt wonen van de plek waar eventueel het nieuwe zogenaamde erotisch centrum zal worden gevestigd. Te mooi om er niet een paar te citeren. Fred: ‘Dit is pure waanzin: midden in een woonwijk met ouderen en kinderen een erotisch centrum met honderd sekswerkers zetten?’ Jan:’Bussen met toeristen, dronkenschap, drugsoverlast tot diep in de nacht, parkeerproblemen en criminaliteit.’ Souad: ‘Hier zijn veel kinderen en als ze straks langs het erotisch centrum lopen, gaan ze erover horen. Dat is niet een goed voorbeeld.’ Tot slot Saskia: ‘’Wat moeten we hier met die schuinsmarcheerders?’

Precies al dit soort dingen vragen wij Wallenbewoners ons nu ook al jarenlang af: wat moeten we met al die schuinsmarcheerders hier in de buurt?

Ik denk niet dat het tot deze Amsterdammers is doorgedrongen dat er ook mensen wonen op de Wallen. Ja heus, het is zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels: a residential area.

Ik heb het nog eens even nagezocht bij het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. De laatste cijfers dateren uit 2022 en die vertellen ons dat er in het centrum van onze mooie stad bijna 88 duizend mensen wonen. Op de Burgwallen Oude Zijde wonen meer dan vier en een half duizend mensen. Er is hier zelfs een kinderdagverblijf. Nota bene, de oudste van Amsterdam. Nee, daar zitten geen kinderen van de dames achter de ramen zoals menigeen denkt, maar gewoon van de buurtbewoners.

Keihard

Maar ja, die lui op de Wallen zoeken het verder maar uit. Zolang het niet bij mij in de achtertuin komt, zal het me worst wezen. Hadden ze daar maar niet moeten gaan wonen.

Ik hoor het ze denken.

Even als opfrisser van hun geheugen: zo’n twintig jaar geleden kwamen hier vier miljoen toeristen; nu zijn het er achttien miljoen. En er komen er meer, meer, meer.

Enfin, een zogenaamd erotisch centrum elders in de stad dus. Er wordt een prachtig plaatje bijgeleverd. Het ziet er op die prent meer uit als een bibliotheek of een gezellig filmhuis dan als een hoerenkast. Ik vind het ook nogal eufemistisch geformuleerd: erotisch centrum. Het lijkt toch alsof je daar veel pret kunt beleven. Lijkt mij niet want het is gewoon keiharde business en dat is meestal niet heel erg leuk. Iedereen die er nog romantische ideeën over heeft, die denkt aan een een plek met volop gezelligheid, moet nodig eens wakker worden.

Dat geldt overigens ook voor onze bestuurders. Zouden ze daar in het college van B&W en de gemeenteraad nu echt denken dat al die toeristen meteen naar het zogenaamde erotisch centrum rennen als ze in Amsterdam komen en het heerlijk rustig wordt op de Wallen? Dream on, zou ik zeggen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -