Kreeg het verzoek om een enquête in te vullen over de leefbaarheid in de buurt. Is het minder, hetzelfde of beter geworden.

Slim om dat iedereen aan het eind van de winter toe te sturen, want ja, dat is de rustigste periode in deze buurt. Wat zijn de antwoorden dan waard en hoe groot zou het verschil zijn als dat onderzoek midden in de zomer zou plaatsvinden? We zullen op die vragen waarschijnlijk nooit antwoord krijgen, maar mogen we zeggen dat dit enigszins manipulatief is, of begrijp ik het niet goed?

Ja, het klopt, de rook komt af en toe mijn oren uit. En, nee de BBB is niks voor mij. Maar dat je, als je met de overheid te maken hebt, in een pot stroop terechtkomt waar je maar niet uit kunt ontsnappen, dat begrijp ik wel. Tenzij het een LNG-terminal is, maar anders duurt het jaren en jaren voordat er überhaupt iets kan veranderen in dit land. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor deze prachtstad.

Of iets lukt of niet, heeft natuurlijk veel te maken met politieke wil. Het is nog maar eens gezegd. Toen stadsdeelwethouder Frankfurther aantrad en met een plan kwam om serieus een eind te maken aan dat gecross met een auto over de Wallen, was het zo gepiept. Daarvoor sleepte de kwestie jarenlang door: ondanks een meerderheid in de raad op 16 mei 1990, gebeurde er vijftien jaar lang praktisch niks.

Business

Iets anders dan. In het Parool van afgelopen weekend werd een warm pleidooi gehouden voor het normaliseren van sekswerk. Hoewel het al bijna 25 jaar legaal is, wil dat niet zeggen dat het ook echt geaccepteerd is. Om de acceptatie te bevorderen zou het erotisch centrum juist wél in het centrum van Amsterdam moeten komen. Bijvoorbeeld op een plek als waar de Nederlandse Bank huist, want daar zijn geen bewoners in de directe omgeving en het is goed bereikbaar.

Leuk idee, maar dat laatste is kletskoek natuurlijk, want ook rond de Nederlandse Bank wonen gewoon mensen en ik neem aan dat die ook niet zitten te springen om een erotisch centrum voor de deur. Bovendien: hoe hard je ook roept dat sekswerk normaal is en niks bijzonders, het zal nog wel even duren voor het woord hoer zonder negatieve connotaties uit ons vocabulaire is verdwenen. En dat is ook niet zo gek want seks is nu juist één van die leuke dingen in het leven waar geen geld mee gemoeid is, dat geen business is en ook geen business moet worden. Een portie seks halen is toch iets anders dan een biertje kopen, lijkt me.

Wat de dame en heer die in de krant dit warme pleidooi voor een erotisch centrum voor het gemak ook vrijwel vergeten is dat deze economische activiteit onherroepelijk ongewenste randverschijnselen met zich meebrengt als vrouwenhandel, geweld tegen de dames, minderjarige prostitutie, pooiers en alles wat daar weer direct of indirect bij komt kijken. En hoe je het ook wendt of keert, de dames blijven geldmachines en daar komt niet het beste volk op af. Nee, dat is niet de schuld van de vrouwen zelf, en mij kan het persoonlijk ook niet zoveel schelen als ze geheel uit vrije wil hun ziel verkopen voor een handvol duiten. Maar welke vrouw doet dit geheel uit eigen vrije wil?

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -