Het is hier op de Wallen een waar bordenparadijs. Hoeveel het er zijn, ik zou het niet weten en ik denk dat niemand het weet. Het moeten er honderden zijn in dit kleine stukje Amsterdam.

Natuurlijk zijn er de algemene verkeersborden die je overal kunt aantreffen. Zoals die rode borden met een horizontale witte streep in het midden. Dat betekent dus: verboden in te rijden. Zo’n bord staat bijvoorbeeld aan de oneven zijde van de Oudezijds Voorburgwal. Maar ja, wat als de andere kant is afgesloten? Dan rij je toch gewoon wel de Voorburgwal op. Aan de ‘verkeerde’ kant. Zeg er wat van en je wordt verrot gescholden. En dan mag je nog van geluk spreken dat je niet in elkaar wordt gerost door zo’n woeste taxichauffeur.

De Korte Stormsteeg mag je vanaf de Oudezijds Achterburgwal niet in met een auto. Maar ja, wat als je haast hebt? Dan trek je je er toch lekker niks van aan en rijd je met je bestelbus gewoon de straat in. En wee je gebeente, als je er wat van zegt.

In de Molensteeg mag je je alleen te voet verplaatsen. Ammehoela. Die borden zijn er niet voor mij. Als ik er met mijn fat bike door moet, dan ga ik er met mijn fat bike door. Opzij jij klootzak! Wegwezen, anders stamp ik je in elkaar!

Het kenmerk van al deze verkeersborden is kortom, dat er maar vrij weinig mensen zijn die zich er iets van aantrekken. En waarom zou je ook? Er is toch niemand die handhaaft. Alles mag hier. Ook op dit gebied.

Drone

Behalve de algemene verkeersborden die je ook elders in Nederland kunt aantreffen, hebben we hier ook speciale borden. De laatste nieuwe borden die zijn geplaatst zeggen dat je hier niet met een drone mag vliegen. Raar? Nee hoor. Nog niet zo lang geleden kwam er zo’n apparaat voorbij ter hoogte van de eerste trans van de Oude Kerk. Niet direct een bedreiging voor het vliegverkeer op Schiphol, maar wel vervelend als zo’n ding een paar minuten voor je raam blijft hangen. Maar goed, dit soort borden vind je ook nog wel op andere plaatsen in Nederland. Net als de borden: ‘Bij groen één voertuig’ bij de Vezips.

Dan hebben we hier natuurlijk ook nog borden die je wellicht af en toe in stukjes Nederland ook wel tegenkomt, maar absoluut niet in die mate zoals hier. Het blowverbodsbord bijvoorbeeld. Of het bord waarop een fles staat met daarin: % ALC. Daar word je geacht uit te concluderen dat je hier niet mag drinken. Duidelijk? Op z’n minst ontbreekt de streep, denk ik dan. Maar dat geldt ook voor het blowverbodsbord.

Maar wat geldt voor de algemene verkeersborden, geldt eveneens voor onze buurtborden: niemand trekt zich er ene ruk van aan. Je kunt rustig voor het blowverbodbord een stickie opsteken. Of een biertje drinken voor het alcoholverbodsbord.

De reguliere lezer(es) weet nu natuurlijk al lang waar dit verhaal op uitdraait. Inderdaad: leuk al die mooie borden waarop staat dat je van alles niet mag. Alleen, je hebt er niet zo gek veel aan als je niet handhaaft. Zeg maar gerust: dan heb je er helemaal niks aan. Wel zonde van al die borden trouwens.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -