Steeds meer landen gaan over tot legalisering van wiet. Daar heb je meer aan dan aan een blowverbod op de Wallen.

Belangrijker dan een blowverbod op de Wallen is de legalisering van cannabis per 1 april bij onze oosterburen. Oké, ik begrijp dat er geen coffeeshops in het straatbeeld zullen verschijnen in Duitsland, dat de vorm waarin wiet wordt gelegaliseerd anders is, maar er kan vrijelijk worden geblowd. De Duitse wietliefhebbers hoeven dus niet meer de grens over en al helemaal niet naar Amsterdam af te reizen om aan hun trekken te komen. Daarmee is Duitsland het eerste land in Europa – op de kleuters Malta en Luxemburg na – dat de cannabis van de verboden lijst haalt.

Als er één schaap over de dam is, volgen er meestal meer. Ik hoop en verwacht dan ook dat andere Europese landen zullen volgen, met name Groot-Brittannië, Italië, Spanje en als allerlaatste natuurlijk Frankrijk.

Dit is de meest structurele oplossing van het hele cannabis-probleem, dat vooral een probleem is omdat het verboden is. Slecht voor de gezondheid? Zeker, maar dat is een sigaret, een kelkje jenever of een glas bier ook.

Ik droom nog even verder en stel voor dat er naast de plekken waar je gezellig met z’n allen kunt blowen ook wat kleine straatjes worden gebouwd met de nodige peeskamers waar dames van plezier worden gehuisvest. Rode lampen zijn verplicht. Daaromheen open je wat kroegen, goedkope eetgelegenheden en souvenir- en snoepwinkels. En tot slot hef je wat parkeerplaatsen op om plek te maken voor een stelletje grachten. De dealers met wat zwaarder spul – of gemalen pepermunt – komen dan vanzelf wel, geen zorgen. Kan ik elke beetje grote stad in Europa worden geregeld toch.

Gehalveerd

Nu worden we dus ingehaald door Duitsland maar als het eenmaal zo ver is dat in heel Europa cannabis vrijelijk kan worden gebruikt, hoeven de jongens en meisjes die hiervan willen genieten in elk geval niet meer naar Amsterdam te komen.

Mooi is ook dat in de rest van de wereld al een aantal plekken is waar vrijer wordt omgesprongen met de wiet. Canada, Thailand, en een aantal staten in de USA zijn al zover en daar zal het ongetwijfeld niet bij blijven.

Onmiskenbaar is legalisering van wiet aan een stevige opmars begonnen. En wat mij betreft: hoe meer en sneller hoe beter. Dan zijn we definitief bevrijd van een slag toeristen waar we helemaal niet op zitten te wachten. En dat zijn er veel, want volgens onderzoeksbureau Ipsos komt 47 procent van de toeristen om ‘coffeeshops (met de mogelijkheid cannabis te roken)’, naar Amsterdam.

Als het bezoekersaantal zo ongeveer gehalveerd zou worden zou het zomaar kunnen dat ik op een zaterdagavond relaxed door de buurt kan wandelen zonder me door menigtes te hoeven wringen of zonder opzij te moeten springen voor luid toeterende jongetjes op hun scooters die vol bravoure slalommend door de Warmoesstraat scheuren. Nu laat ik een avondlijke wandeling – en met name in het weekend – wel uit mijn hoofd. Het kost me al genoeg moeite om tegen een uur of acht in de avond van het Centraal Station bij mijn huis te komen.

Kortom, leuk hoor zo’n blowverbod op de Wallen, waar je overigens sowieso helemaal niks aan hebt omdat er niet wordt gehandhaafd. Veel belangrijker nog dan zo’n schijnverbod is algehele legalisering en met name in Europa. Dat zet aanzienlijk meer zoden aan de dijk.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -