Wie zal dat betalen, de puinzooi die de zogenaamd demonstrerende studenten achterlieten.

En Things to do in De Wallen is toch wel een heel rare site.

De UvA-studenten die begin vorige week ook in onze buurt demonstreerden tegen de oorlog in de Gazastrook hebben een enorme puinzooi achtergelaten nadat de boel was ontruimd. Volgens de Universiteit van Amsterdam gaat het om een schadepost van maar liefst anderhalf miljoen euro, de vernielingen in de openbare ruimte niet eens meegerekend. Ook al zou het de helft van dit bedrag zijn, dan nog hebben we het niet over ‘klein bier’. Het is altijd spijtig dat er niemand voor verantwoordelijk kan worden gehouden, hoewel er nu toch één persoon schijnt te zijn opgepakt. Of die persoon alle schade gaat betalen? Ik vermoed zomaar van niet. Het betekent in de praktijk dat de kosten voor herstel zullen worden betaald uit wat ik voor het gemak maar aanduid als de ‘algemene middelen.’ Zo gaat dat in nu eenmaal ons land: we draaien allemaal op voor de vernielingen van een kleine groep raddraaiers. Demonstreren prima; maar dit soort geweld en vandalisme heeft daar niets mee te maken. Ik denk ook niet dat de bevolking van Gaza hier ook maar één streepje mee is geholpen. Integendeel het zal er eerder toe hebben geleid dat de sympathie voor de Palestijnse zaak is afgenomen.

Paaltjes

Enfin, na het uitstapje van vorige week maar weer over naar de ‘normale’ buurtperikelen. Af en toe is het nodig om op internet te kijken om te zien hoe onze buurt er digitaal bij ligt. Ik vergeet dat nogal eens. Zo kan het dat ik nu pas ontdek dat er een site bestaat met de titel Things to do in De Wallen van I Amsterdam, van wat we vroeger de VVV zouden noemen. De site is geupdated op 23 september 2023, dus dat is nog niet gek lang geleden.

Toch opent Things to do in De Wallen (persoonlijk zou ik zeggen: op de Wallen, maar enfin) met een stokoude foto van het Oudekerksplein. Zo zijn de betonnen paaltjes nog te zien die ooit op het plein stonden en is de boombank die inmiddels ook al weer jaren geleden is verdwenen, nog niet eens in beeld. Ook is er nog een particuliere parkeerplaats voor een auto die al ettelijke jaren geleden is opgeheven en staat er een fietsenrek op een wel heel vreemde plek. Het ziet er reuze gezellig uit allemaal, dat moet gezegd. Reuring, maar niet te druk en zeker geen grote groepen. Het is eerder een dorpstafereeltje dan een portret van een grootstedelijk plein. Typisch een geënsceneerde foto.

Eigenzinnig

De daaropvolgende tekst rept over ‘musea, theaters en culturele instellingen die verscholen gaan achter de prachtige gevels’. Verder meldt de tekst dat ‘de met kinderkopjes geplaveide straten vol zitten met eigenzinnige winkels, levendige kroegen en fantastische restaurants.’ Uiteraard aandacht voor pareltjes als Ons’ Lieve Heer op Solder, het Allard Pierson Museum, de Oude Kerk en de boekenstalletjes in de Oudemanhuispoort. Ook Red Light Secrets krijgt hier een vermelding evenals de Waalse Kerk, Mata Hari en restaurant Bellezza.

Dat was het dan wel wat betreft Things to do in De Wallen en je vraagt je af waar bijvoorbeeld al die fantastische restaurants te vinden zijn om eens iets te noemen. Verder ontbreekt er ook wel het één en ander om het maar eens voorzichtig uit te drukken. Dus geen Casa Rosso, Bananenbar, dames achter de ramen, sekswinkels en coffeeshops. Nu begrijp ik dat je daar als I Amsterdam geen reclame voor wilt maken, maar dit is toch ook tamelijk absurd. Het beeld dat hier wordt geschetst van de Wallen is wel heel ver bezijden de werkelijkheid. Kortom, maak de site realistischer. Of, nog beter, laat hem helemaal weg. We krijgen hier al genoeg volk over de vloer.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -