Een bijzondere gebeurtenis blijft het wel, ook al ben je niet katholiek en geloof je er geen snars van: de Stille Omgang. Dit jaar zal de jaarlijkse tocht plaatsvinden op zaterdag 15 maart. Start 21.30 uur vanaf de Dam. Het bijzondere is dat duizenden mensen in complete stilte door de binnenstad lopen. De wandeling gaat dus dwars door luidruchtig Amsterdam, inclusief Warmoesstraat en de Nes naar eindpunt de Kalverstraat. En ook al heb je niks met dat hele flauwekulverhaal van die hostie, die geheel zelfstandig terugreisde naar de plek waar-ie werd uitgebraakt, de wandeling van duizenden zwijgende mensen door die herriebak die de binnenstad tegenwoordig is, blijft indrukwekkend.

Ook indrukwekkend maar dan op een heel andere manier blijft Ons’ Lieve Heer op Solder, Amsterdams meest beroemde katholieke schuilkerk. Vanaf de gracht compleet onzichtbaar gaat er op de bovenste verdieping van het pand op de Oudezijds Voorburgwal een rooms-katholiek juweeltje schuil. Natuurlijk vanuit historisch oogpunt alleszins de moeite waard, maar ook aan actualiteit ontbreekt het tegenwoordig niet in Ons’ Lieve Heer.

Het museum is namelijk niet alleen met het verleden bezig, maar richt zich ook op de actualiteit. Birgit Büchner, sinds 2016 directeur van Ons’ Lieve Heer ter introductie: “Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Europa geteisterd door godsdiensttwisten. Er ontstonden nieuwe ideeën over geloven en dat veranderde de samenleving. Dit zette mensen tegenover elkaar. De schuilkerken fungeerden als plaatsen waar religieuze diversiteit mogelijk werd en zij lieten de noodzaak voor tolerantie zien.”

Symbool

Die religieuze verdeeldheid is natuurlijk niet alleen iets uit het verleden aldus de directeur, maar speelt ook heden ten dage een grote rol bij tal van conflicten. Daarom zette het museum in samenwerking met onder andere docenten, leerlingen, en kunstenaars het project Voices of Tolerance op waarin actuele thema’s zoals vrijheid, tolerantie en identiteit worden belicht, een onderwijsprogramma vooral bedoeld voor vmbo’ers.

“Ook zullen we”, aldus de directeur, “in het kader van de 750ste verjaardag van onze stad ‘De andere kaart van Amsterdam’ presenteren waarbij met behulp van allerlei voorwerpen een beeld zal worden geschetst van de diversiteit in religieus Amsterdam in heden en verleden.” Inmiddels begint ‘De andere kaart van Amsterdam’ al aardig vorm te krijgen op internet.

Zie: https://deanderekaart.amsterdam/nl/kaart

Sinds april vorig jaar draagt Ons’ Lieve Heer ook vol trots het Europese Erfgoedlabel. Het museum ontving het label omdat het symbool is van ‘tolerantie en vrijheid van geweten’ zoals het door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt omschreven. Andere Nederlandse instellingen die bekroond zijn met het Europese Erfgoedlabel zijn het Vredespaleis in Den Haag, Kamp Westerbork, het Verdrag van Maastricht en de Koloniën van Weldadigheid (landbouwkolonies opgezet in 1818 om armoede uit te bannen en als zodanig met enige fantasie het begin van de verzorgingsstaat). Het label is een initiatief van de Europese Commissie en is in het leven geroepen omdat de label-dragers, positief of negatief, een speciale rol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis en cultuur of bij de Europese integratie. En dat geldt nu dus ook voor onze eigen Lieve Heer op Solder op onze eigen Oudezijds Voorburgwal.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -