Na de knokpartij van begin september waarbij Robert Gerritsen overleed, een aantal andere matpartijen, dreigende taal in de buurtkrant, items op tv en artikelen in de dagbladen en op internet over de drukte en overlast in het centrum van Amsterdam in het algemeen en op de Wallen in het bijzonder, lijkt er toch wat te bewegen op het stadhuis.

In elk geval is voor burgemeester Eberhard van der Laan duidelijk geworden dat er geen sprake meer is van een stad in balans waar onze bestuurders zo graag over spreken, maar dat het aardig uit de hand begint te lopen met de binnen- en buitenlandse klandizie voor Amsterdam. Hij zegde zowaar meer handhavers en politie toe. De beslissing om het politiebureau op de Wallen te sluiten, die ook door veel agenten op de werkvloer wordt betreurd, kwam niet van het stadhuis, maar wat meer verzet indertijd tegen deze Haagse ‘move’ was niet onaardig geweest.

Ook wethouder Kasja Ollongren lijkt ineens te beseffen dat het toch wel erg de spuigaten begint uit te lopen. Dus stelde ze voor de passagiersterminal van de grote cruiseschepen die nu vlakbij het Centraal Station ligt, te verplaatsen naar het westelijk havengebied. Dat slaat natuurlijk nergens op want het zijn niet deze mensen die zorgen voor de grote overlast. Het enige was ze fout doen is in enorme groepen door de stad kuieren. Je zult ze echter niet horen schreeuwen, zingen, zien plassen of zich per bierfiets door de stad zien bewegen. En echt, als ze in het westelijk havengebied aanmeren, komen ze ook hier rondwandelen: dan worden ze gewoon per bus gebracht.

Politie

Maar goed er lijkt sprake van een voorzichtige kentering want Ollongren was dit voorjaar nog zeer te spreken over ‘Ripley’s Believe it or Not!’, een nieuwe kermisachtige attractie op de Dam die zo’n driehonderdduizend bezoekers per jaar moet gaan trekken. Het enthousiasme voor dit soort zaken lijkt in elk geval bekoeld en er wordt ten stadhuize gebroed op maatregelen die de druk enigszins van de ketel kunnen halen.
Vermeldenswaard is ook dat niet alleen bewoners klagen over de immense drukte en daarmee gepaard gaande overlast, maar dat ook veel ondernemers op de Wallen er de buik vol van hebben. De Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal pleit zelfs voor een vaste politiepost midden in het Wallengebied.

Opvallend is ondertussen al wel dat er zichtbaar meer politie op de Wallen rondloopt. Of dit slechts een tijdelijke maatregel is in het kader van het zogenaamde ‘Donkere Dagen Offensief’, of dat we structureel kunnen rekenen op grotere aanwezigheid van de mannen en vrouwen in het blauw-geel, is nog de vraag. De baas van de politie heeft in elk geval ook aan de bel getrokken door het woord ‘overcrowding’ in de mond te nemen.

Die overcrowding is er nog steeds, ondanks het feit dat het inmiddels volop herfst is geworden. In vroegere jaren nam de drukte dan wat af, maar daar lijkt nu amper sprake van te zijn. Vooral in de weekends kun je hier nog gewoon over de hoofden lopen.
Een paar hoopvolle signalen zijn er inmiddels dus wel, maar meer dan dat is het ook niet. Voluit optimisme lijkt voorlopig nog niet op z’n plaats. Het is toch: eerst zien, dan geloven.