Wat voor bedrijvigheid moet er komen als er prostitutieramen worden gesloten? Dat was afgelopen donderdag voor de zoveelste keer de vraag op een bijeenkomst in de Zuiderkerk. Dit keer, ook al niet voor het eerst, werd gesproken over de invulling van de ramen in het Sint Annenkwartier. Het Sint Annenkwartier bestaat uit enkele tientallen panden tussen de Warmoesstraat, het Oudekerksplein, de Sint Annenstraat en de Oudezijds Voorburgwal waarvan een groot deel tot voor kort was ingericht als bordeel. Al in de oorspronkelijke plannen van het roemruchte Project-1012 ter opschoning van de Wallen zouden de bordelen hier verdwijnen. Waarom dat juist hier moest, is voor mij altijd een raadsel gebleven. Het Sint Annenkwartier bestaat vooral uit een aantal kleine steegjes, waaronder de Trompettersteeg, het smalste steegje van Amsterdam. De andere stegen zijn iets breder, maar het blijven stegen.

Een ideaal gebied dus voor hoerenkasten omdat de hoerenloper er ongezien naar binnen kan glippen. En dat is toch wat hij het liefst doet: zonder dat iemand anders er getuige van is, bij de dame van zijn keuze achter het gordijn verdwijnen.

Ook nadat het project was ‘herijkt’ omdat het nieuwe college van B&W geen zin meer had in dit PvdA-project en de sluiting van een aantal ramen schrapte, bleef het plan bestaan om het Sint Annenkwartier vrijwel in z’n geheel bordeelvrij te maken. Om mysterieuze redenen bleef voor twee panden de bestemming bordeel gehandhaafd, maar de rest zou toch echt een andere bestemming moeten krijgen. De vraag was: welke?

Nutellashop

Over die vraag heeft menigeen zich het hoofd gebroken. Een paar jaar geleden was er ook al eens een bijeenkomst aan gewijd, toen in het Paleis van de Weemoed aan de Oudezijds Voorburgwal. Allerlei idee├źn vlogen over tafel, van ontwerpbureautjes tot koffiecorners en van museum tot boutique- en designhotel.

Dit keer was er maar eens een onderzoeksbureau tegenaan gegooid. Kwam daar veel nieuws uit? Mwah. Er werd gerept over daghoreca (proeflokalen, eettentjes, lunchrooms en traiteurs). Iets anders maar ook in deze lijn liggen boekwinkeltjes, antiekshops, prenten- en kunstzaakjes en chocoladewinkels. Een meer culturele invulling? Denk dan aan een museum of musea, theater(s) en kunstenaars.

Als dat niet wil lukken dan lijkt het beste alternatief de voormalige bordelen om te toveren in woningen (voor studenten?) en er kleine bedrijfjes te vestigen die niet publieksgericht zijn maar die werken voor andere bedrijven. Allemaal leuk en aardig bedacht natuurlijk, maar dan moeten er wel ondernemers zijn die erin willen stappen en het is maar de vraag of dat gaat gebeuren. In elk geval was iedereen het er wel over eens dat er geen ijs- , Nutella- of souveniersshops moesten komen. Dus opperde iemand maar weer eens het Sint Annenkwartier in zijn oude glorie te herstellen en de peeskamers te laten terugkeren, want tja, daar was dit gebied toch bij uitstek voor geschikt.

En zo waren we weer terug bij af.