Regelmatig klinkt er een schel alarm over het Oudekerksplein. Soms houdt het minutenlang aan; andere keren is het maar een paar seconden. Het zijn de alarmbellen van de kamers waar de dames achter het raam staan en het lijkt nog het meest op het geluid dat je hoort als de brug opengaat.Ze zijn natuurlijk bedoeld als bescherming en het lijkt goed te werken. Irritant is wel dat het over het algemeen loos alarm is. 

De alarmbellen doen me nog altijd denken aan Bernadett Szabó. Had zij geen alarm op haar kamer of was ze te laat? In elk geval werd in de ochtend van 20 februari 2009 haar ontzielde lichaam gevonden in haar peeskamertje op de Oudezijds Achterburgwal nummer 38. Ze werd meerdere keren met een mes gestoken. Het precieze tijdstip waarop dat is gebeurd, is niet bekend. De dader is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Vreemd als je bedenkt hoeveel camera's er op de Wallen hangen.

Bernadett was eigenlijk nog een meisje. In januari 2008 was ze hier op de Wallen komen werken. Achttien was ze toen. Ruim een jaar later werd haar levenloze lichaam gevonden. Ze had inmiddels een zoontje gekregen. Hij was drie maanden oud op het moment dat z'n moeder om het leven werd gebracht. Al direct na zijn geboorte werd het jongetje in een pleeggezin geplaatst. Tot groot verdriet van Bernadett. 

Spijbelen

Bernadett kwam uit Hongarije, zoals veel meisjes die op de Wallen staan. Ze kwam uit een plaats met de voor ons bijna onuitsprekelijke naam Nyíregyháza. Het is een stad van zo'n 120 duizend inwoners in het noordoosten van Hongarije waar de welvaart nog lang niet overal is gearriveerd. Ze zat op het gymnasium en was een goede leerling. Ze speelde ook heel verdienstelijk viool en won er zelfs prijzen mee.

Maar op één of andere manier ging er iets mis in het leven van Bernadett toen ze aan de pubertijd begon. Ze spijbelde van school en kwam vaak niet naar huis. Wat er daarna gebeurde is onduidelijk maar er schijnt een man in haar leven te zijn opgedoken. Of hij haar geliefde was? Haar pooier? Of hij haar naar Amsterdam heeft gebracht? 

In elk geval werkte ze stevig door toen ze eenmaal in de hoofdstad was gearriveerd en achter het raam stond. Meer dan twintig klanten per dag haalde ze met gemak en ze werkte tot kort voor haar bevalling ook gewoon door. Haar groeiende buik leverde Bernadett haar bijnaam op: de puingin. 

Een week na haar dood werd er een stille tocht voor haar gehouden door de buurt georganiseerd door Metje Blaak van de Rode Draad. Op 24 maart werd Bernadett gecremeerd op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Later werd de urn overgebracht naar Hongarije en werd haar as bijgezet op de begraafplaats van Nyíregyháza. Wie daarvoor verantwoordelijk was, is onduidelijk.

De politie loofde een beloning uit van 15 duizend euro voor de tip die zou leiden tot de oplossing van de zaak. Tot nu toe heeft zich nog niemand gemeld.