Elke zomer is het afwachten wat er nu weer voor potsenmakers op het plein verschijnen. In het verleden waren het vaak muzikanten van diverse snit, maar nu er een muziekverbod geldt, is die categorie vrijwel weggevallen. Ook de bellenblazers, levende standbeelden en lieden die hun kleedje uitspreidden om souvenirs te verkopen zijn dit jaar nog niet op het plein gesignaleerd. Eenmaal hebben er twee mannen gestaan die predikten van de Heer, maar erg succesvol was dat niet: ze trokken een publiek van nul luisteraars. Letterlijk. Dan kun je nog zo gelovig zijn, zelfs de grootste fan van de Heer zakt dan toch de moed in de schoenen. Ze waren dan ook rap vertrokken.

Niet een echte straatartiest, maar wel opvallend aanwezig in het straatbeeld deze zomer, is de verkoper van ringetjes en poppetjes. Dat mag natuurlijk niet zonder vergunning, maar de jongeman met bril in doorsnee kleding valt niet op met z’n kleine kistje waarin zijn handelswaar zit verstopt. Hij vertelt dat hij uit de Oekraïne komt en hier wil studeren maar niet genoeg geld heeft. Dus probeert hij op deze wijze wat bij te verdienen zegt hij. Daartoe schiet hij voorbijgangers aan, vertelt zijn verhaal en opent zijn kistje. De meeste voorbijgangers zijn dan al afgehaakt; een enkeling laat hem nog iets langer praten. Of hij wat verkoopt? Zelf zegt hij van wel, maar een uurtje kijken leert dat er maar weinig belangstelling is voor zijn waar.

Windstil

Wat hebben we deze zomer al wel gehad? Filmopnames waarbij een koffiebar werd omgebouwd tot wiettent – alsof die hier niet genoeg te vinden zijn. Er is een prachtige bruidsreportage gemaakt op het plein en een paar keer waren die vervelende lui van Puur Events weer actief, een bedrijf dat zegt bedrijfsuitjes en dergelijke te organiseren. Dat betekent dat hier voor de deur tien meiden staan te swingen op keboem-keboem muziek, waar dan een filmpje van wordt gemaakt. Alle danspasjes worden op locatie ingestudeerd en dan hebben we zomaar een uur lang een stelletje aanstellerige wichten uit de provincie op het plein. Waarom niet bij Puur Events zelf voor de deur? Of, nog beter, in dat dorp waar die dames vandaan komen?

Maar ook de boom die onder luid gekraak opeens op een vrijwel windstille avond een tien meter lange en twintig centimeter dikke tak niet langer kon dragen en ter aarde liet storten, waarbij door een enorm geluk niemand gewond raakte, kan met de beste wil van de wereld geen potsenmaker worden genoemd. Evenmin als de vrachtwagenchauffeur die een lantaarnpaal aan flarden reed, net deed of er niks aan de hand was en er als een haas vandoor ging.

Was er dan helemaal niks nieuws? Jawel. Twee meisjes deden dit jaar erg hun best met pogingen acrobatische toeren uit te halen. Dat ging vaak mis en daar werden dan weer drukke gesprekken over gevoerd. Het was kortom vooral vallen en weinig opstaan. Bovendien leek het niet een echt lucratieve aangelegenheid, want de hoed waar muntjes in moesten worden geworpen werd slechts sporadisch gevonden. Eerst nog maar een beetje oefenen op een eenzaam veldje, dat lijkt me verreweg het beste.

En verder? Verder is het afwachten wie zich nog meer op het plein komt ontplooien voor de zomer definitief ten einde is.