Zaterdagavond 3 september rond half twaalf loopt Robert Gerritsen (32) met een aantal vrienden over de Oudezijds Achterburgwal. Ze komen uit de Bananenbar en lopen richting Casa Rosso. Onderweg krijgt ‘een aantal lichtgetinte mannen’ ruzie met ‘drie mannen met een Oost-Europees uiterlijk.’ Gerritsen, tegelzetter uit Voorthuizen, spring ertussen, krijgt een klap op z’n hoofd en overlijdt twee dagen later in het ziekenhuis.

De politie zet er 25 rechercheurs op en dinsdag 6 september komt de zaak aan de orde in het programma Opsporing Verzocht. Er is een overstelpende hoeveelheid beeldmateriaal want er hangen veel camera’s op de Oudezijds Achterburgwal en omgeving. Bovendien is het om half twaalf op een zaterdagavond geweldig druk op de Wallen. Tot slot is er ook nog een behoorlijk signalement van de drie mannen met het Oost-Europese uiterlijk.

Appeltje-eitje denk je dan, daar moet de politie snel achter kunnen komen. Maar niets in minder waar, want ook de laatste keer dat er een dodelijk slachtoffer viel op de Wallen leek het een kwestie van tijd voor de dader zou worden gepakt. Die laatste – en nu dus één na laatste keer – was de prostituee Bernadett Szabó het slachtoffer. In januari 2008 was ze hier op de Wallen komen werken. Achttien was ze toen. Ruim een jaar later, in de ochtend van 20 februari 2009 werd haar ontzielde lichaam gevonden in haar peeskamertje op de Oudezijds Achterburgwal nummer 38. Ze werd meerdere keren met een mes gestoken. Ondanks de camera’s en het groot aantal bezoekers dat altijd over de Wallen loopt, is de dader tot op de dag van vandaag niet gevonden.

Godswonder

Nu lijken de kansen wat beter en met name de lichtgetinte mannen zouden enige klaarheid in de duisternis kunnen brengen. Bovendien weet de politie dat de drie Oost-Europeanen richting Dam zijn gelopen en ook daar hangen overal camera’s langs de weg.

Al met al zit er tussen de – natuurlijk onvergelijkbare doden – Bernadett Sabó en Robert Gerritsen zeven en een half jaar waarin op de Wallen niemand om het leven werd gebracht. En dat is op zich een godswonder. Alleen al de mensenmassa’s namelijk die hier door de straten, stegen en over het Oudekerksplein schuiven, zijn immens. Daartussen zitten niet alleen opgefokte voetbalsupporters, rovers en zakkenrollers, gedrogeerde gekken en agressieve dealers, maar ook gefrustreerde hoerenlopers, stomdronken Polen en niet minder lamme Engelsen. Dan hebben we het niet over enkele tientallen van dit soort individuen per week, maar over honderden. Wie dat in ogenschouw neemt kan niet anders dan concluderen dat het ondanks al dit soort gekken, criminelen en halve zolen, wat moord en doodslag betreft, hoe raar het ook klinkt, behoorlijk kalm is in de buurt.

Laten we hopen dat het ook zo blijft, want geregeld heb ik het idee dat er maar iets hoeft te gebeuren of de zaak ontploft. Wat er dan kan gebeuren laat ik graag aan ieders fantasie over. En laten we van harte hopen dat de politie de dader(s) van de brute doodslag op Robert Gerritsen snel in de kraag kan pakken.