Zaterdagavond 3 september rond half twaalf loopt Robert Gerritsen (32) met een aantal vrienden over de Oudezijds Achterburgwal. Ze komen uit de Bananenbar en lopen richting Casa Rosso. Onderweg krijgt ‘een aantal lichtgetinte mannen’ ruzie met ‘drie mannen met een Oost-Europees uiterlijk.’ Gerritsen, tegelzetter uit Voorthuizen, spring ertussen, krijgt een klap op z’n hoofd en overlijdt twee dagen later in het ziekenhuis.

Dat schreef ik in de vorige Uitkijkpost op basis van de toen beschikbare informatie. Inmiddels, 15 september, blijkt dat niet te kloppen. Na het bekijken van honderd uur camerabeelden komt de politie tot een heel andere conclusie. Daaruit blijkt dat Robert Gerritsen helemaal geen vredesstichter was, maar zelf met zijn vrienden de confrontatie is aangegaan! De Oost-Europese mannen blijken Roemeens en niet zoals al snel werd verondersteld Pools en de ‘lichtgetinte mannen’ zijn nu geheel van het toneel verdwenen. Ook lijkt Gerritsen niet te zijn overleden door een klap op zijn hoofd, maar omdat hij met zijn hoofd op een stoeprand of een stoeptegel is gevallen.

Gerritsen blijft hoe dan ook dood, maar zo wordt het wel een heel ander verhaal. Ondertussen is de politie nog altijd op zoek naar getuigen. Daar moeten er – ook gezien de beelden – veel van zijn geweest. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze zich ook melden. Niet iedereen heeft wellicht zin om bekend te maken dat hij zich die avond op dat tijdstip op de Wallen bevond.

Cruiseschip

Ongetwijfeld zal de politie ook het vriendenclubje van Gerritsen aan de tand voelen. Zij stonden er per slot van rekening met hun neus bovenop en moeten hebben gezien wat er is gebeurd. Als er tenminste niet al te veel drank in de heren zat, want dat maakt het zicht niet scherper. Het was immers een vrijgezellenparty en dat gaat regelmatig, zeker aan de mannelijke kant, gepaard met de inname van behoorlijke hoeveelheden alcoholica.

Het is ook heel waarschijnlijk dat er een groot aantal buitenlandse toeristen hebben rondgelopen. Dat zij iets hebben gezien lijkt dan ook vanzelfsprekend. Het probleem is alleen dat ze vermoedelijk niet eens weten dat dit incident een dodelijke afloop had en dat ze mogelijk als getuige de politie veel interessante informatie zouden kunnen verschaffen.

Bovendien gaan toeristen ook weer weg: terug naar hun cruiseschip, Schiphol of de Thalys naar Parijs om maar eens wat te noemen. Soms al de volgende morgen. En tja, probeer die dan nog maar eens te achterhalen.

Uit de camerabeelden, die overigens van niet al te beste kwaliteit zijn, blijkt ook dat zo’n matpartij al snel totaal onoverzichtelijke vormen aanneemt. Mensen rennen alle kanten op, er wordt geschreeuwd en wie hoort er nu bij wie? Het is kortom al snel een enorme chaos. En het gebeurt allemaal binnen een paar seconden. Probeer daar als argeloze Wallenbezoeker maar eens een duidelijk beeld van te krijgen.

Tot slot: hoe anders het oorspronkelijk ook werd voorgesteld, het blijft natuurlijk belangrijk dat deze zaak tot klaarheid wordt gebracht. Ook al is het wellicht nooit de bedoeling geweest: er is wel een dode bij gevallen.