Ik zal het maar meteen zeggen: ik heb er zelf aan meegewerkt. Toch durf ik best te stellen dat Aan de Amsterdamse Wallen, een prachtboek is geworden. Gelukkig sta ik niet alleen in dit oordeel. Ook de Volkskrant noemt het boek een ‘goed idee’ en beoordeelde het met vier sterretjes.

De Wallen: ze worden altijd maar weer geassocieerd met hoeren, goedkoop vermaak, brallende Britten en coffeeshops. Dat is er allemaal in ruime mate, ik zal het niet ontkennen. Maar, en dat heb ik ook al eens eerder gezegd, er is zo ontzettend veel meer en zo ontzettend veel meer moois.

Ik zal het bij één voorbeeldje laten. Eén van de prachtigste panden in dit gebied staat op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Armsteeg. Het is werkelijk een lust voor het oog. Dit pand, het Wapen van Riga was ooit het eigendom van een rijke koopman uit de hoofdstad van Letland, een gebied waarmee Amsterdam al in de Middeleeuwen sterke handelsbetrekkingen onderhield. De twee sleutels in de trapgevel verwijzen naar het stadswapen van deze Baltische stad. Het werd gebouwd in 1605 en is een min of meer versteend houten huis en wordt ook wel de Leeuwenburg genoemd vanwege de leeuwenkoppen in de friezen. Tegenwoordig is het eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser die een groot aantal monumentale panden in de stad bezit. Het pand wordt gebruikt door het Leger des Heils en was jarenlang de uitvalsbasis van de legendarische majoor Bosshardt. Ga het bekijken als u in de buurt bent!

Stadspaleis

Zo is er veel, heel veel meer op de Wallen en daar wordt in dit boek ruimschoots aandacht aan besteed. Niet alleen de schoonheid komt aan bod, maar ook het rijke sociale leven dat zich in allerlei opzichten onderscheid van dat van andere wijken in de stad, van andere wijken in Nederland. Hier wonen miljonairs, daklozen, studenten, hoeren en kunstenaars naast elkaar. Hier is de grootste rijkdom aan religieuze instellingen te vinden van heel Amsterdam. Kerken, oude kloosters, evangelische gemeenschappen, christelijke hulpinstellingen, het is er allemaal.

De geschiedenis waar dit gebied zo rijk aan is, krijgt ook een ruime plaats. Van recent – het opknappen van de Zeedijk – tot heel oud zoals de Stadsbank van Lening die al meer dan 400 jaar bestaat. Van het laatste stadspaleis met de prachtige beelden van Hildo Krop tot de Oudemanhuispoort met z’n boekverkopers.

Het is allemaal opgeschreven door ervaren journalisten en wetenschappers die weten hoe ze een pen moeten hanteren. En die behalve beschikken over een vaardige pen, zelf in dit stadsdeel wonen of er op z’n minst een grote liefde voor hebben.

Naast de goed geschreven teksten blinkt Aan de Amsterdamse Wallen ook uit in de ruime keuze van het beeldmateriaal. Er staan schitterende foto’s en illustraties in het boek. In zwart-wit en in kleur. Oud en nieuw.

Aan de Amsterdamse Wallen is een boek dat je regelmatig oppakt om er weer een nieuw verhaal in te lezen. En het brengt iets dat alle nieuwe technologie ten spijt, nooit verloren mag gaan: het ruikt nog echt ouderwets naar boek. Heerlijk!

Aan de Amsterdamse Wallen, div. auteurs. Uitgeverij Boom, Amsterdam 2016. 384 pag. Prijs: €29,90.