26 april. Het regent. Het sneeuwt. Het hagelt. Volgens Buienradar is het 4.1 graden. In het begin van de middag worden er her en der oranje vuilnisbakken neergezet. Caf├ęs sieren hun entree op met oranje ballonnen. De eerste oranje mutsen verschijnen om 13:00 uur in beeld. Unox ijsmutsen. Heel toepasselijk.

’s Avonds en ’s nachts. Er worden wel wat pogingen gedaan om te feesten, maar iedereen kruipt naar binnen vanwege de kou en de regen. Het is stil. Het enige apparaat dat lawaai produceert is de helikopter die boven de stad hangt. Op straat ontbreekt de kleur van het koningshuis. Ook de nacht is stiller dan stil.

Koningsdag 11:00 uur. Het weer houdt zich goed. De zon schijnt zelfs af en toe en de regen blijft tot nu toe uit. Een rondje door de buurt levert vooral heel veel loopruimte op. Alleen de muziek en de wietwalm van de bovenbuurvrouw duiden op feest.

’s Middags. Wat rumoer op de achtergrond, maar niet veel anders dan op een gewone dag. Een rondje Wallen leert dat het nu een stuk drukker is dan vanmorgen, maar het is rustiger dan op een gewone zaterdag. Alleen loopt driekwart nu met een oranje hoedje, jas of das. Een enkeling heeft zich geheel in het oranje gestoken. Bijna iedereen lijkt bier bij zich te hebben. De meesten een blikje; anderen houden een plastic beker in hun hand. Een jongeman drinkt wijn rechtstreeks uit de fles.

Kurkdroog

Een man die fungeert als diskjockey heeft zijn gezicht in de kleuren van de Amsterdamse vlag geschilderd inclusief de drie kruisen die het stadswapen sieren. Verder klinkt her en der luide muziek, op de enige dag in het jaar dat het mag. Het is koud, maar nog altijd droog. Alleen om vier uur vallen er een paar druppels die niemand afschrikken.

Aan het eind van de middag om een uur of vijf is het beeld niet veel anders: her en der luide muziek, het is ietsjes drukker geworden, maar niet overdadig. De bruggen of stegen zijn nergens geblokkeerd. Wel is er sprake van een stevige opeenhoping van mensen bij kroegen waar muziek wordt gedraaid. Wat alles ook een stuk aangenamer maakt, is dat de grote kuddes toeristen die niets en niemand ontziend zich een weg banen door de buurt, ontbreken.

Om vijf uur is het op die paar druppels van vier uur na, kurkdroog gebleven. De voorspellingen die ons toch een Koningsdag hadden beloofd vol woest weer, is hier in elk geval niet uitgekomen. Niks hevige wind, niks felle buien, laat staan hagel of sneeuw.

Als het tegen achten loopt is het alweer een stuk stiller. Hier en daar zijn nog plukjes mensen aan het dansen. Af en toe komt er een boot voorbij waar nog harde muziek wordt gedraaid, maar het zijn er al een stuk minder dan vanmiddag. Het is koud, maar het is nog altijd droog en het ziet er ook niet naar uit dat het gaat regenen. Alle buien draaien keurig om Amsterdam heen.
Koningsdag 2016? Eigenlijk best saai.
(De volgende Uitkijkpost verschijnt 12 mei)