Over mij

Wie ben ik?

Ik ben een all-round freelance journalist.

Over mij

- 1990 - heden
Zelfstandig journalist/schrijver.

Artikelen in publieksbladen
Het scala aan onderwerpen waarover ik heb gepubliceerd is bijzonder groot, maar de nadruk lag tot op heden vooral op reportages, artikelen met een antropologische en historische invalshoek, reisverhalen en interviews. Regelmatig artikelen gepubliceerd in onder andere Het Parool, de Volkskrant, NRC/Handelsblad, HP/De Tijd, KRO-Magazine, Mikro Gids, het Financieele Dagblad en meer incidenteel in tal van andere kranten en tijdschriften.

Zakelijk werk
Een groot aantal jaren redactionele werkzaamheden verricht voor de Belastingdienst. Onder andere meegeschreven aan jaarverslagen, brochures en een aantal jaren inhoudelijk de productie gecoördineerd van een driemaandelijks verschijnende krant voor de Douane, onderdeel van de Belastingdienst. Daarnaast ook gewerkt voor onder andere verzekeraar Amev, de Hogeschool InHolland en de Vrije Universiteit.
Sinds 2012 redacteur van Coloriet, het orgaan van Amygdala B.V., een HR-organisatie in Almere.

Boeken
Eind 2005 verscheen van mijn hand: Vet Vast; het leven in jeugdinrichting De Doggershoek (Inmerc -2005). Het blad van de Nederlandse bibliotheken schreef hierover: "Hij schetst van vijf van de jongeren een boeiend en aangrijpend portret. Het boek geeft een indringend beeld van de problematiek, en leest gemakkelijk. Zeer actueel, goed leesbaar en geschikt voor een zeer groot publiek."

In 2006 verscheen mijn boek over een wandeltocht langs orthodox-protestants Nederland: Gordel van God, een voettocht langs 's Heeren wegen (Inmerc -2006). Het boek heeft veel publiciteit gekregen op radio, tv en in de geschreven media en er zijn binnen een jaar bijna drieduizend exemplaren van verkocht.
EO-Visie schreef over dit boek: "Op een sympathieke wijze, soms uiterst verbaasd en vertwijfeld, soms gelardeerd met gulle waardering, werpt hij een ander licht op de Bible-Beltbewoners." En Martin Ros zei over Gordel van God in Tros Nieuwsshow van 10 juni 2006: "Als je dit boek leest krijg je zin om zelf eens langs de Bible Belt te trekken."

In het voorjaar van 2011 verscheen: Willem over de rosse Wallen (Amsterdam Oude Stad -2011). In deze wandelgids wordt open en bloot verteld over de belangrijkste activiteit die plaatsvindt op de Wallen: de betaalde liefde.

In de zomer van 2014 werd Naar Moskou! Naar Moskou , memoires van een officier uit de lage landen in het leger van Napoleon (Athenaeum-Polak & Van Gennep-2014) gepubliceerd. De Volkskrant beloonde het boek met vier sterren en NRC/Handelsblad schreef: “Dankzij Oosterbeeks commentaar krijg je een fascinerend beeld van wat er verder is gebeurd tijdens dat grote oostwaartse, tragische avontuur.”

Medeschrijver van het in 2016 verschenen Aan de Amsterdamse Wallen (Uitgeverij Boom, 2016). Het boek kreeg vier sterren in de Volkskrant.

In 2017 verscheen Nootmuskaat:de geschiedenis van een wonderbaarlijk nootje (Athenaeum-Polak & Van Gennep -2017). Trouw: “Hij is een verteller die de aandacht weet vast te houden.” De Volkskrant: “Willem Oosterbeek weet veel en etaleert dat gretig zonder uitsloverig te worden. Van vrijwel alles in dit boekje had ik nog nooit gehoord. Nu dus wel. Goed geschreven en leuker dan het lijkt.”

In oktober 2019 rolde In het voetspoor van de hippies: over land van Europa naar India en Nepal van de pers (De Geus - 2019). Trouw schreef over het boek: "Oosterbeek prikt de wolk door van liefde, vrijheid en blijheid die om de generatie van de hippies hangt."

- 1986 -1990
Hoofdredacteur Film & TV Maker, een vakblad voor regisseurs, scenarioschrijvers, cameralieden, et cetera.

- 1981 -1986
Redacteur en uitgever van De Filmkrant en daarnaast freelancer, voornamelijk op het gebied van filmpublicaties.

- 1979 -1981
Eindredacteur van het tijdschrift Achtergrond, een uitgave van Sjaloom Odijk.

- 1969 -1977
Studie politicologie en geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.