Voordat ik eind september een weekje weg was, kreeg ik “De Buurtverbinder”in de bus. Het vreemde is dat ik er vrijwel niets in herkende, terwijl ik toch al zo’n 25 jaar in deze buurt woon en er ook altijd behoorlijk actief ben (geweest). Hè, ben ik gek, vroeg ik me af.

Bij nader inzien bleek, eerlijk is eerlijk, dat toch een beetje te snel geoordeeld. Veel instanties en organisaties kende ik wel, maar toch ook heel veel niet. Deels had dat te maken met het feit dat het niet alleen over de Wallen ging, maar ook over de Nieuwmarktbuurt. Deels ook met de totale onoverzichtelijkheid van de folder. Opmakers mogen uit hun bol gaan wat mij betreft, maar het moet wel een beetje overzichtelijk en leesbaar blijven. Nu vereiste het een behoorlijke studie om iets te vinden. Ik ben daarom bang dat de folder ondanks de hippe kleurtjes, snel bij het oud vuil terecht zal zijn gekomen.

Een voorbeeld van die onoverzichtelijkheid: op de kaart staat nummertje 2. Maar waar verwijst het naar? Ja, ik weet dat het Leger des Heils daar zit. Dat nummer bleek echter te verwijzen naar de AA groepen van het Leger des Heils. AA groepen? De verdere tekst maakt dan duidelijk dat het over verslavingsproblematiek gaat en er kennelijk bijeenkomsten zijn van mensen die ‘helpen elkaar clean te blijven’. Wist ik niet.

Fabrieken

Zo was er veel, heel veel dat ik niet wist. Red Light Jazz Radio? Nooit van gehoord. Ik wist wel dat er elk jaar een festival was. Maar elke week radio? Nee.

Bewonersorganisatie Wallenbuurt? Op Oudekerksplein 30A ‘kun je terecht voor een gesprek, overleg, buurtbruch- of diner, een concert dan wel voor het organiseren van je eigen activiteit zoals een club of een concrete actie.’ Compleet onbekend bij ondergetekende.

Wist u dat er in de St. Jansstraat een treasure house is? Wat dat is? Een ‘klein inloophuis’ dat elke zondagmiddag open is voor ‘koffie, wat te eten, een spelletje en een goed gesprek.’

Het Open FabLab in de Waag is elke donderdag tussen tien en vijf geopend. Daar kun je los gaan met 3D-printers, lasersnijders (?) ‘en andere machines die normaal gesproken alleen beschikbaar zijn voor grote fabrieken’. Geen idee.

Zo is er veel meer dat best de moeite waard is. Tegelijkertijd vraag je je af waarom een organisatie als We Live Here wel wordt genoemd, maar Stop de Gekte niet; de actiegroep Wallen Schoon wel, maar de Buurtschouw dan weer niet.

Volgens Daan van dezelfde Boomspijker, de producent van de folder, ‘is niet alles meegenomen en zijn er zeker dingen vergeten.’ Dat kan, maar erg geloofwaardig is dat niet, zeker omdat hij bevestigt dat de gebiedsmakelaar van het Wallengebied Noord ook bij de productie van de Buurtverbinder was betrokken.

Het ligt voor de hand om te denken dat men niet de vingers heeft willen branden aan zo’n club als Stop de Gekte die duidelijk stelling neemt tegen de ongein op de Wallen en daarbij niet schuwt de veroorzakers van dit ongerief met naam en toenaam te noemen. En ze te willen bestrijden. Want ja, je kunt wel roepen dat onze buurt ‘prachtig’ is en dat deze buurt ‘vol geweldige mensen en initiatieven’ zit, het is, ben ik bang, slechts de halve waarheid.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -