In december werd voor het eerst in Amsterdam gedemonstreerd tegen het grote aantal toeristen onder het motto: Het is genoeg.
Elk jaar bezoeken miljoenen toeristen ons mooie Amsterdam. Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen, zeker in economische zin. Er wordt goed geld mee verdient en het is een grote bron van werkgelegenheid. Laten we dat vooral niet vergeten.
Maar goed, de eerste demonstratie tegen wat met een lelijk woord “over-toerisme” wordt genoemd was op 21 december een feit. De demo was georganiseerd door negen buurtorganisaties die zich richten tegen het ‘ontwrichtende’ karakter van ‘het toerisme dat onze stad overspoelt’. Het zorgt ervoor dat onze kinderen niet meer in de stad kunnen wonen vanwege de hoge huren, het zorgt voor een monocultuur en het veroorzaakt een onleefbare openbare ruimte, aldus de organisatie. De demonstratie kreeg ondanks de niet al te forse opkomst – ja, het was ook inderdaad hondenweer – toch aardig wat publiciteit. Maar of het ook iets gaat helpen?
Scenario
Laten we de cijfers er maar eens even bij pakken. In 2023 telde Amsterdam meer dan 22 miljoen overnachtingen. Na de terugval in de coronatijd zitten we nu weer op het niveau van voor die periode. Wordt dat minder? Nee, niet volgens het bureau “Onderzoek en Statistiek” dat in mei vorig jaar een rapport publiceerde over de te verwachten bezoekers in Amsterdam van 2024 tot 2026. In het rapport worden drie scenario’s geschetst, Laag, Hoog en Midden. Maar welke van deze drie ook, in alle scenario’s zal het aantal overnachtingen en dagbezoeken – want die zijn er natuurlijk ook – omhoog gaan. Ter illustratie: in het scenario Laag zal het aantal overnachtingen groeien van 22,1 in 2023 tot 23,6 in 2026. Bij scenario Hoog komt daar nog eens drie miljoen bij.
Kortom wie had verwacht of gehoopt dat na corona toen de aantallen onder de zeven miljoen waren gezakt, er geen nieuwe opleving zou komen, kan niet anders dan uiterst teleurgesteld zijn. Het vlakt allemaal weliswaar wat af, maar minder wordt het zeker niet.
Waar niets over gezegd wordt in het rapport is over de kwaliteit van de toeristen, toch ook belangrijk en zeker een onderzoek waard. Het is natuurlijk moeilijk af te grenzen, maar heel globaal geformuleerd: liever meer bezoekers voor onze schitterende musea en minder voor al dat goedkope amusement waar Amsterdam zo rijkelijk veel van heeft.
Respect
Een bondgenoot, nou ja, min of meer, van de negen buurtgroepen die zich hadden verenigd in de demo “Het is genoeg” kan zelfs worden gevonden in de Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam. Die bond ziet ook wel dat het zo niet verder kan en dat buurten onleefbaar zijn geworden door de massaliteit van het toerisme. Op zich zou Amsterdam best 23 miljoen bezoekers kunnen hebben volgens de bond, maar alleen ‘als het 23 miljoen zijn die verspreid zijn door de hele stad (…) van Zuid tot Noord. Dan is het veel minder heftig en voegt het veel meer toe.’
De bond legt de bal keurig bij de gemeente en vraagt de gemeente dan ook niet de nadruk te leggen op beperkingen maar spreiding en, verrassing, ‘het stimuleren van waardevolle en respectvolle bezoekers die respect hebben voor de bewoners en het culturele erfgoed van de stad en bijdragen aan het in stand houden van de voorzieningen voor alle bewoners.’ Een beetje holle woorden natuurlijk, maar de KHN geeft hiermee wel aan dat ze verrekte goed weet waar de schoen wringt.
Met de eerste demo “Het is Genoeg” is de kop er af zullen we maar zeggen. Maar willen de buurtgroepen serieus worden genomen dan zal er bij de volgende demo toch aanzienlijk meer volk moeten komen opdagen.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland. Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.