Het was zonder twijfel de meest traumatische gebeurtenis op het Oudekerksplein van het afgelopen jaar. In een paar seconden werden alle bomen op één kleintje na door een windvlaag geveld.

Het jaar begon echter met de zoveelste waarschuwing over de toestand van de buurt met het rapport van de gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond. Zijn conclusie: het is hier op veel gebieden – overlast, drugs, ondermijning – bar en boos. Zeg maar een urban jungle.

Gerda die de koninging te rijk was in haar hoekhuisje op het Oudekerksplein en die zoveel betekende voor de Oude Kerk, overleed. Nee, ze mocht niet vanuit de kerk worden begraven.

Wat iedereen ook al lang weer is vergeten is dat we in het vroege voorjaar nogal vaak werden geteisterd door laag overdenderende zilveren vogels. Schiphol waarschuwde ervoor in een brief. Tweehonderd “vliegbewegingen” per dag werden verplaatst naar een andere baan. We hebben het geweten.

Het toeristenseizoen – voor zover nog ooit afgelopen – begon weer met Pasen. Het was meteen een drukte van belang. Het stadsdeel stuurde een brief rond dat er borden zouden worden opgehangen dat er niet mocht worden gedronken, er niet mocht worden geplast en er geen vuil op straat mocht worden geflikkerd. Maar ja, dat moet je dan wel handhaven.

Kwaliteitsrestaurant Anna verdween definitief. Ervoor in de plaats kwam het bekende werk: friet, steaks en hamburgers. En zo is er toch weer een horecatent bijgekomen op de plaats waar ooit een drukkerij zat.

Zoals gebruikelijk in het voorjaar meldde zich ook een nieuwe gek die voor veel overlast zou gaan zorgen. Vijf agenten en vier handhavers waren er op een gegeven moment nodig om hem voor een paar uur in de boeien te slaan.

Bende

In de zomer werden we overspoeld door de lachgasgolf. Het gesis was niet van de lucht. Gek werd je ervan. Het leidde in elk geval wel tot iets positiefs: er werd een nieuwe club opgericht: Stop de gekte die binnen de korst keren meer dan twaalfhonderd steunbetuigingen kreeg.

De plannen van burgemeester Halsema over het aanpakken van dé magneet die de overlast hier veroorzaakt – de prostitutie, sorry dames – bleken een beetje voorbarig. Vooralsnog gebeurt er niks.

Opnieuw bleek de directeur van de Oude Kerk in staat tot het verkwanselen van historisch erfgoed en het frustreren van de kerkgemeente. Twee weken lang werden er duizenden zandzakken en kilometers hout de kerk ingesjouwd. Voor haar ambities lijkt iedereen en alles te moeten wijken.

Het is maar een greep uit de gebeurtenissen van het afgelopen jaar op de Wallen die door een buurtgenoot als volgt werd getypeerd: ‘Het is een grote klerezooi, een vuilnisbelt, een criminele vrijstaat, en ongecontroleerde bende waar de politie schrijnend handen tekort komt en waar handhaving in de zin van handhaving eigenlijk schandalig afwezig is.’

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Jawel. De boombank die voor zoveel ellende zorgde, lijkt met de storm die de bomen velde ook definitief te zijn gesneuveld. De boombank die geen enkele bewoner wilde, alleen het stadsdeelbestuur, komt niet meer terug.

Tot slot: er is één gemeentelijke organisatie die godzijdank nog wel redelijk goed functioneert. Dat is de reiniging. Hulde aan de mannen en vrouwen die ervoor gezorgd hebben dat elke dag de troep werd opgeruimd. Hoewel het soms vechten is tegen de bierkaai, zijn de mannen en vrouwen van de reiniging voor mij de helden van 2019.

Verder hopen we voor 2020 op een beter jaar. En op nieuwe, heel, heel grote bomen.

De volgende Uitkijkpost verschijnt in week 3 van het nieuwe jaar

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -