Terwijl de hele wereld zich bekreunt om het coronavirus schrijf ik heel eigenwijs toch nog een stukje over een heel klein en deels persoonlijk probleem: de bomen op het Oudekerksplein. Of beter: het ontbreken daarvan.

Ik heb er al over geschreven in Uitkijkpost 195, over de bomen op het Oudekerksplein die op één na allemaal sneuvelden in een alles verwoestende stormvlaag in de nacht van 6 juni 2019. De gemeente beloofde snel nieuwe aanplant maar begin deze maand werd bekend dat het nog zeker een jaar zal duren voor er nieuw bomengroen op het plein zal verschijnen.

Ik verwees in Uitkijkpost 195 ook naar het Beursplein waar de bomen die net waren geplant en ook waren omgewaaid, wel direct werden vervangen door nieuwe. Een buurtbewoner vermoedde dat de haast te maken had met het feit dat het hier om de Rode Loper ging met de Bijenkorf en het Beursplein als chic uithangbord. Niet waar legde een gemeenteambtenaar uit. De bomen op het Beursplein zijn zo snel vervangen door nieuwe exemplaren omdat de aannemer die het plein heeft gerenoveerd nog twee jaar een onderhoudsplicht heeft. De eerlijkheid gebiedt me dit ook te melden.

Bouwterrein

Blijft de vraag natuurlijk toch overeind waarom er dit jaar geen nieuwe bomen komen op het Oudekerksplein. Daarvoor kreeg ik de volgende verklaring:

Het terugplaatsen van de bomen is onderdeel van het stedelijk vervangingsprogramma (dus voor de hele stad). Het terugplaatsen van de bomen komt dus op een lijst en hierbij wordt ook rekening gehouden met andere werkzaamheden die zouden kunnen plaatsvinden, om zo werk met werk te creëren. Het is immers gemeenschapsgeld en het is belangrijk om daar efficiënt mee om te gaan. Voor het Oudekerksplein staat voor de aankomende tijd op de planning dat de Oudekerkstoren moet worden gerenoveerd. Wanneer precies is nog niet duidelijk (zeker nu met corona). De bomen zullen pas teruggeplaatst worden nadat de werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Voor de werkzaamheden zal t.z.t. een gedeelte van het plein als bouwterrein worden gebruikt. Ook al zal het bouwterrein niet het hele plein (dus alle boomspiegels) in beslag nemen, dan betekent dit niet dat de overige bomen alvast teruggeplaatst kunnen worden. Dit heeft te maken met bovenstaande reden, werk met werk creëren.

Voor de goede orde: de boomspiegels zijn de rondjes zonder stenen waar de bomen in staan.

Verspillen

Enfin, er komt, of er is al, een lijst voor het terugplaatsen van bomen, begrijp ik nu. Ik ga er maar niet vanuit dat er dit jaar in de hele stad – of het centrum – geen nieuwe bomen zullen worden of al zijn geplant. Door de renovatie van de toren zal het Oudekerksplein ongetwijfeld niet boven aan de lijst staan. Dus wie weet hoe lang het nog duurt.
Het argument dat een deel van het plein nodig zal zijn als bouwterrein is een beetje vreemd. Zou de kerktoren niet zijn gerenoveerd dan als de bomen niet zouden zijn omgevallen? Dan zou er immers geen plaats zijn voor een bouwterrein.
Voorts ben en blijf ik van mening dat ook als die toren wordt opgeknapt er genoeg ruimte is om alvast een handvol nieuwe bomen te planten. Of het nu zo verschrikkelijk veel meer geld kost om één of twee boompjes een jaar later neer te zetten? Het wil er bij mij eigenlijk niet in. Dat verspillen van gemeenschapsgeld, daar geloof ik niet zo in. Dat argument wordt er tegenwoordig wel heel snel door iedereen bijgesleept.
Tot slot: ik blijf natuurlijk teleurgesteld dat mijn stad niet in staat is meer dan een half jaar, wat zeg ik, negen maanden na de storm nieuwe bomen te planten op het plein.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -