De Warmoesstraat, al langere tijd een straat in verval, is de laatste jaren alleen maar verder achteruit gekacheld. Van wat er nog aan kwaliteit was, is weinig meer over.

Hoe treurig het winkelbestand is op de Warmoesstraat werd me weer eens duidelijk toen ik er in december 2021 een wandeling maakte en er vrijwel uitsluitend toeristenmeuk aantrof.

Ik bedoel dan zaken als Baba souvenirshop, Jamin (twee maal zelfs) en Sweetella, yes we have Nutella. Of Lucky Shots, Crepes & Waffles en de Body Cult tattooshop. Wie het complete lijstje van toen nog eens wil nalezen: zie Uitkijkpost 286. Anno 2024 is er maar weinig veranderd.

In december 2009 maakte ik ook al eens een wandeling door de Warmoesstraat, maar nu juist met het doel de leuke winkels op te sporen. Winkels waar heel aparte producten te koop waren, winkels die je alleen hier vindt. Ik heb vijftien jaar geleden lang niet alle leuke winkels in mijn opschrijfboekje genoteerd, maar ik heb alleen een paar krenten uit de de pap gehaald. Maar zelfs van die krenten is niet veel meer over. Lees mee met mijn notities van toen.

Warmoesstraat 56, Himalaya. Deze New Age-winkel is al meer dan 25 jaar gevestigd in deze straat vlakbij het oude politiebureau. ‘Een oase van rust en inspiratie in het turbulente stukje stad tussen Centraal Station en de rosse buurt’, zo omschrijft Himalaya zichzelf. Theehuis en boekwinkel. Maar ook Boeddhabeelden, glaskristallen, pendels, wierook en zoutlampen zijn er te koop.

Tegenwoordig Henri Willig.

Warmoesstraat 67, Geels & Co. Wie Geels zegt, zegt koffie (twintig soorten) en thee (honderdtwintig soorten). De winkel die voluit Koffiebranderij en Theehandel Geels & Co. B.V. heet, werd in 1863 gesticht door Antonius Geels die in oud-koloniale waren handelde. Een paar jaar later werd dat Koffie, Thee en Suikerwerken en verhuisde de winkel, die nog altijd in handen is van een telg uit het geslacht Geels, naar de Warmoesstraat.

Behalve de winkel die ook bekend is onder de naam ‘het huis met de koffiemolen’, is er sinds 1990 een klein koffiemuseum waar onder andere een Amerikaanse Philadelphia koffiemolen uit 1873 is te bewonderen. Het museum is geopend op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

Tegenwoordig: Bonne Amsterdam.

Warmoesstraat 135, Metropolitan Deli. Alles wordt hier in huis gemaakt. Vandaar: deli. Het is een trend die ooit overwaaide uit New York waar Italiaanse immigranten met dit concept begonnen. Aan het hoofd van deze Amsterdamse deli staat Kees Raat, gerenommeerd chocolademaker die jaren een bedrijf had in de Jordaan en die veel eer inlegde met de in 2007 in de Kunsthal van Rotterdam door hem georganiseerde tentoonstelling Chocola d’Amour. Chocolade, ijs, vruchten en verse sappen is allerlei maten en verschijningsvormen en gemaakt van eersteklas producten is het handelsmerk van de Metropolitan Deli.

Tegenwoordig Choco Delight.

Warmoesstraat 137a, Rood. Wat past er beter bij deze buurt dan de kleur rood? Maar met seks heeft het niks te maken. De grap is bovendien dat dit pand is ontworpen door een architect die E.M. Rood heette. ‘Dat was te mooi om te laten lopen’, aldus Mariska Majoor. Haar waar bestaat uit sieraden, kinderspeelgoed, potten, pannen sjaals, noem maar op. Waar ze het vandaan haalt? ‘Overal en nergens. Ik laat in ieder geval niks speciaal maken.’ Er is volgens haar uiteindelijk maar één criterium: het moet rood zijn. Wie is gezegend met rood haar heeft hier extra geluk: tien procent korting!

Tegenwoordig: Port of Call, tattooshop.

Gelukkig zijn er nog wat pareltjes over die er in 2009 ook al waren. Zoals Jemi Bloemsierkunst, Mr. B Leather & Rubber en de Condomerie natuurlijk. Dat is het dan wel. Is er dan niks nieuws bijgekomen dat het predikaat aanwinst verdient? Oké Bonne. En nou vooruit dan, de patisserie van de Bijenkorf heeft leven gebracht in wat ooit een dode hoek was. Maar verder geen nieuws.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -