De rechter heeft besloten dat de daklozenopvang voor de winter in de Barndesteeg mag worden geopend, ondanks een verzoek van actiegroep Stopdegekte om dit niet te doen. Het gaat om zo’n 90 tot 150 bedden in Shelter City het voormalige hostel van de stichting Tot Heil des Volks.

De rechter is van mening dat het belang van de daklozen zwaarder weegt dan dat van de buurtbewoners. De vraag naar opvang is bovendien groter dan het aanbod, het gaat slechts om vier maanden en de verwachting is dat de daklozen die in Shelter City worden opgevangen weinig overlast zullen veroorzaken, aldus de rechter.

Stopdegekte had eerder bezwaar aangetekend tegen de opvang en de gemeente voor de rechter gedaagd. De argumentatie van Stopdegekte: er zijn al zeven opvanglocaties in de buurt. Ook lijkt het Stopdegekte geen goed idee om een opvang te realiseren midden in een buurt die toch al gebukt gaat onder massatoerisme. Last bust not least is het bestemmingsplan van de gemeente vastgelegd dat er geen nieuwe opvanglocaties mogen worden geopend op de Wallen.

Pim van Burk, kamerverhuurder en nieuwe ster aan het Wallenfirmament, zeker sinds die fantastische uitzendingen van Bij ons op de Wallen, wil die opvang wel en zegt daarbij gesteund te worden door meer dan driehonderd Wallenbewoners. Die bewoners herkennen zich niet in het standpunt van Stopdegekte en zeggen zich er zelfs voor te schamen. Van Burk zegt deze groep daklozen, zogenaamde economisch daklozen, niet in de kou te willen laten staan. Het gaat daarbij, aldus Van Burk, hier om een ander soort opvang dan de bestaande opvang waar vooral ‘verslaafden, straatlopers en mensen met verward gedrag’ gebruik van maken. De groep daklozen die nu wordt ondergebracht in Shelter City is ‘van harte welkom in onze mooie buurt’, aldus Van Burk, in een hostel ‘waar anders “laagwaardig toerisme”verblijft’, aldus de kamerverhuurder. Dat laatste nu, is bepaald niet waar, want in dit keurige christelijke hostel kwamen vooral keurige jongeren die zich keurig gedroegen uit keurige landen als Zuid-Korea, Japan, Duitsland en de VS. Maar dit terzijde.

Brief

Enfin, de vraag van Stopdegekte waarom er weer een opvang moet bijkomen in deze buurt die wat dat betreft toch al mudvol zit is natuurlijk terecht. En ook het feit dat de gemeente zich kennelijk niet wenst te houden aan het eigen bestemmingsplan is op z’n minst kwalijk te noemen. Maar om nu vanwege deze redenen de gemeente voor de rechter te slepen, lijkt me wat overdreven. Een meer of minder gepeperde brief had toch ook volstaan.

In elk geval heeft Van Burk dit moment aangegrepen om zich van zijn positieve kant te laten zien. Dat hij met deze actie tevens een begin heeft gemaakt met het buitenspel zetten of op z’n minst ondermijnen van het draagvlak van Stopdegekte is zonneklaar. En daar heeft Van Burk natuurlijk wel degelijk belang bij als kamerverhuurder.

Met deze actie heeft Stopdegekte zich in eigen voet geschoten, zo lijkt het. Het doel van Stopde gekte is toch niet om de gemeente op de vingers te tikken vanwege de opening van een relatief beperkte opvang? Het gaat er Stopdegekte toch om de gekte op de Wallen te stoppen? Dat is toch het doel? Dan maakt dat handjevol daklozen echt niet uit. Die zorgen niet voor de gekte, dat is de toeristenmassa. Hoewel Stopdegekte het ontkent klinkt een proces aanspannen tegen de gemeente vanwege deze daklozenopvang dan toch net iets te veel als not in my backyard.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -