Nu tijdens de nieuwe lockdown ook de dames achter de ramen weer zijn verdwenen en alle sekswinkels zijn gesloten, is de stilte op de Wallen weer net zo compleet als tijdens de eerste afgrendeling in maart.
Een rondje door de buurt leert dat ook nu vrijwel alles dicht is. Er zijn nog wat eettenten waar je wat to go kunt halen, maar veel zijn het er niet. Dat is ook helemaal niet nodig want er is amper iemand die iets to go nodig heeft. Er lopen hooguit een paar verloren toeristen door de buurt. Verder blijft het een raar gezicht zo’n lege Warmoesstraat, waar de mooiste bloemen- en plantenzaak van Amsterdam, Jemi, er nog iets van probeert te maken door nu ook maar to go hun waar aan te prijzen. Want ja, dat is immers niet verboden. Verder kan er besteld worden via het net, dat gebeurt, maar reken niet op wonderen, wordt me verteld.
Het eerste bord met ‘Te huur’ is ook al te zien in de Lange Niezel. Cafés en restaurants waren natuurlijk al dicht en veel etablissementen zijn zelfs niet op to go overgestapt. De kosten zijn kennelijk groter dan de opbrengst, dus waarom zou je.
De fietsenverhuurder mag kennelijk wel gewoon open zijn, alleen is er niemand die een fiets komt huren. En ja, als er helemaal niemand komt, of één klant per dag, dan kun je de tent net zo goed sluiten. Dat zal dan ook wel gauw gebeuren.
Snoep
Toch blijft het raar dat bijvoorbeeld zo’n fietsenverhuurder, of de Hema en het Kruidvat een eindje verderop op de Nieuwendijk, wel gewoon open zijn, maar de boekwinkel op het Rokin dan weer niet. Ik snap dat boeken geen eetwaar zijn – alhoewel, geestelijk voedsel is toch ook tamelijk onontbeerlijk – maar waarom mag het Kruidvat dan wel open? Dat is voor mij dan weer niet duidelijk. Omdat ze snoep verkopen? En de fietsenverhuur? Ook de Nutella-winkels mogen kennelijk hun deuren openen. Ja, eetwaar, maar essentiële winkels? De souvenirwinkels daarentegen zijn dan weer dicht. Duidelijk, want geen eetwaar. En bovendien verre van essentieel.
Veel winkels die wel open mogen hebben overigens toch de rolluiken neergelaten. Begrijpelijk, want als er niemand is om iets aan te verkopen waarom zou je er dan een dure kracht in zetten, ook al wordt die deels vergoed door de overheid. Net zo goed als duidelijk is waarom er geen enkele taxi staat in de Oude Brugsteeg: er zijn gewoon nul klanten.
Wat trouwens te doen met de kerstverlichting die her en der nog is aangebracht. Laten hangen of er toch maar alvast afhalen? Na 19 januari is kerst echt allang voorbij en is het alweer bijna tijd voor vrolijke lente-taferelen.
Een buurtbewoner, ja die kom je gewoon weer tegen op straat, is benieuwd naar wat er gaat gebeuren in het weekend. Wordt het dan toch weer drukker? En zal tussen kerst en Oud en Nieuw de buurt weer vollopen met jeugdige Italianen, Fransen en Duitsers zoals tot nu toe altijd het geval was? Hoewel er ook alweer regelmatig buitenlandse nummerborden opduiken, kun je je het toch niet voorstellen. We zijn benieuwd en wachten af.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland. Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.