Minder Britse brulapen. Hoera! Maar we zijn er nog lang niet. Werk aan de winkel dus voor onze gloednieuwe stadsdeelvoorzitter – alweer. Alleen lijkt haar startpositie al verkeerd.
Eerst maar eens wat positief nieuws. Volgens stadszender AT5, die zich weer baseert op The Independent, is het aantal Britse toeristen in Amsterdam met 22 procent afgenomen. Dat zou vooral komen door de Stay Away-campagne, filmpjes die je te zien krijgt als je googelt op goedkope hotels in Amsterdam.
Dat het aantal Britten dat onze stad bezoekt is afgenomen is mooi, maar persoonlijk geloof ik niet echt dat dat komt door die Stay Away-filmpjes. Die zijn namelijk nogal slap, om het maar eens voorzichtig uit te drukken. En hoe kom je er achter of iemand besluit om niet naar Amsterdam te komen? En of die filmpjes daar dan een rol in hebben gespeeld? Dat vereist toch wel enig onderzoek. Enfin, netto resultaat is dus 22 procent minder Britten. Dat betekent overigens dat nog altijd 78 procent wel komt. En die 78 procent Britten kunnen ook nog altijd zorgen voor veel overlast.
Dan nu iets geheel anders. Ik wil eens een paar zinnen wijden aan de krant die Amsterdam elke maand in de brievenbus deponeert. Het is een krantje dat ik altijd bijzonder snel uit heb. Reden: er staat weinig in dat me boeit. Het is namelijk vooral propaganda. Zonde van het geld. Zelfs een voormalige medewerker op het stadhuis die ik erover sprak gaf dat grif toe. Waarom wordt die pot met geld niet besteed aan echt onafhankelijke journalistiek?
Samen
Oké, toegegeven, af en toe staat er iets in dat ik nog niet wist. Bijvoorbeeld dat Amélie Strens de opvolger wordt van Alexander Scholtes als voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum. Allereerst wist ik niet dat Alexander Scholtes onze stadsdeelvoorzitter was. Geen idee wat hij heeft gedaan. De wisseling van de wacht gaat daar volgens mij in een razend tempo. Het is een soort duiventil. Boudewijn Oranje zat er voor 2018. Toen kwam Mascha ten Bruggencate. Die hield het vol tot 2021 om vervolgens burgemeester te worden in Heiloo. Dehlia Timman herinner ik me ook. Die heeft kennelijk maar kort aan het stuur gezeten en wat ze nu doet, geen idee. Die Scholtes is in april wethouder geworden, begrijp ik. Allemaal gebruikten ze grote woorden, maar even snel waren ze ook weer weg.
Wat wil onze nieuwe stadsdeelvoorzitter die in Oost woont maar er erg veel zin in heeft? Ze heeft al menig kopjes koffie naar binnengewerkt en haar is opgevallen “dat we eigenlijk allemaal hetzelfde willen: een aantrekkelijke binnenstad waar gewerkt en geleefd kan worden. En waar Amsterdammers graag komen en zich thuis voelen. We willen af van de monocultuur.” Ammehoela, denk ik dan. Er zijn zat ondernemers die helemaal niet af willen van die monocultuur, al was het alleen al omdat het ze een dikke portemonnee oplevert. Dus hoezo ‘we’?
De rest van het verhaaltje is een aaneenrijging van schier ondraaglijke clichés maar ze beseft godzijdank wel dat de balans op de Wallen zoek is. “We moeten hier echt samen met de bewoners, ondernemers en pandeigenaren mee aan de slag.” Hoe dan, vraag je je onmiddellijk af. Maar daarop uiteraard geen antwoord.
Ik ben positief begonnen en wil ook positief eindigen. Dus doe allemaal mee aan de Amsterdam Clean Up Day en maak de binnenstad schoon. Vrijdag 10 november 2023 om 14.30 vanaf buurtcentrum De Boomspijker.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland. Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.