De discussie over de legalisering van de wietteelt en wietverkoop begint eindelijk een beetje op gang te komen. Hoogste tijd om die hele handel snel te legaliseren.

Hier direct om de hoek van het Oudekerksplein op de Oudezijds Voorburgwal zit één van de coffeeshops van The Bulldog. Het is één van de vijftig coffeeshops die de binnenstad van Amsterdam rijk is. Dat waren er tot een paar jaar geleden overigens 75. Maar vijftig blijft een ruim aantal als je beseft dat volgens NRC/Handelsblad in Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar 88 coffeeshops zitten.

De discussie over het al dan niet legaliseren van de wietteelt en wietverkoop is dan ook van groot belang voor de Wallen. Nu is alles illegaal. Buitenlanders vallen om van verbazing als ik ze vertel dat zowel het roken, kopen, verkopen als het telen van hasj en marihuana verboden is in Nederland. Ze denken namelijk dat het allemaal legaal is. Nee dus.

Wat het allemaal nog gekker maakt is dat je als coffeeshop wel een vergunning nodig hebt. Juist, een vergunning voor iets illegaals dus. Leg dat maar eens uit aan een buitenlander. Onmogelijk.

Maar er lijkt beweging in de zaak te zitten, nu er wordt gediscussieerd over een experiment met legale teelt en legale verkoop van wiet. Of het doorgaat is nog maar zeer de vraag want het ligt nogal moeilijk in het kabinet en het parlement om het maar eens eufemistisch uit te drukken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vraag hoeveel en welke gemeenten er dan onder welke voorwaarden aan mee zouden kunnen doen.

Stuwmeer

Hoe dan ook wordt het de hoogste tijd om die hele wiethandel – teelt en verkoop – als de wiedeweerga te legaliseren. Ik heb nooit begrepen waarom het verboden is. Natuurlijk zijn er dingen die beter zijn voor je gezondheid, maar ik zie geen principieel verschil met tabak en alcohol. Ook dat is niet echt goed voor je gezondheid, maar het is wel volkomen legaal.

Verder is één van van de grootste nadelen van de huidige situatie dat de inkoop van de wiet illegaal geschied. Hoe een coffeeshop aan de benodigde hasj en marihuana komt? Gekscherend wordt altijd gezegd dat er een duif voorbijvliegt die het wietpakketje voor de deur van de coffeeshop dropt.

De duif vergeet echter steevast er het bijbehorende kassabonnetje bij te leveren. Logisch want je belandt voor de teelt van hasj en marihuana in de gevangenis als je wordt gepakt.

De teelt in dit criminele circuit heeft tal van nadelen, maar de belangrijkste is wel dat er een enorm stuwmeer aan zwart geld ontstaat. Met dat zwarte geld kun je pas echt wat doen als het is witgewassen. En zo komt de criminaliteit in de bovenwereld terecht. Dat is inmiddels al op grote schaal gebeurd natuurlijk. Daarom alleen al is deze hele, bovendien nog zeer beperkte discussie, veel te laat gestart.

Voor de Wallen zou het een zegen zijn als de godganse boel gelegaliseerd wordt. Al was het alleen maar omdat de toeristen die er nu op afkomen, dan ook elders aan hun “wietgerief” kunnen komen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.