Allemaal leuk hoor, dat soort plannen, maar wat schieten wij er mee op? Zo luidde het commentaar van één van m’n buren nadat stadsgeograaf Zef Hemel zijn ideeën had ontvouwd over de toekomst van de Amsterdamse binnenstad.
En inderdaad de visie van Hemel die afgelopen donderdagavond met veel boem en paukenslag werd gepresenteerd in de Beurs van Berlage, lijkt verdacht goed op z’n plaats bij de afdeling Luchtfietserij. De Zuidas als tweede toeristisch centrum? Yep, niet verder over lullen, doen zou ik zeggen. En dan de oude binnenstad beschouwen als een tuin die goed moet worden bijgehouden. Fantastisch, aan de slag!
Een bijzonder geinig onderdeeltje dat Hemel in dit verband noemt in zijn rapport is de valet parking voor fietsen. In het Parool zegt hij daarover: ‘Voor 2 euro zet iemand jouw fiets weg en haalt hem weer op als je wilt vertrekken.’ Ja, ja, het staat er echt: twee euro. En dat dan nota bene ook nog eens in de avonduren. In neem aan dat Hemel zelf voor dit bedrag nog niet eens zijn teen uit bed wil steken. De zeespiegelstijging komt ook nog om de hoek kijken in de visie: voor minder doen we het niet tenslotte.
Jammer natuurlijk dat er zoveel energie, en naar ik aanneem geld, wordt besteed aan een onderzoek waar de binnenstad zo verrekte weinig mee kan, terwijl de urgente problemen, die ik voor het gemak maar even zal samenvatten in het containerbegrip overlast, schreeuwen om een oplossing. En dat niet morgen, maar vandaag.
Sjouwen
Van een heel andere orde, en zelfs voor nog minder dan twee euro, wordt er een beroep gedaan op buurtbewoners om ‘het oudste gebouw van de stad te beschermen!’ Pardon, beschermen?
Waar het om gaat is dat er vrijwilligers worden gezocht die ‘duizenden zandzakken en kilometers hout’ de kerk in willen sjouwen om een kunstwerk te realiseren van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas. Onlangs vond ik een papiertje met die strekking in mijn brievenbus met de kreet ‘oude kerk heeft jou nodig!’ Nee, het is niet voor niks, want in ruil krijg je een uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling, twee toegangskaarten en een uitnodiging voor een exclusief nieuwjaarsfeest in de kerk. Toe maar.
Zou het een grapje zijn? Zou zomaar kunnen. Maar als dat niet het geval is vraag je je toch af wat directeur Grandjean nu weer van plan is. Duizenden zandzakken en kilometers hout? Huh? In het godshuis dat de Oude Kerk toch in eerste instantie is?
Zo ongeveer tegelijkertijd met het pamfletje dat bij mij in de bus viel kreeg een ander deel van de buurt een uitnodiging voor een bijeenkomst van diezelfde Oude Kerk om eens te komen praten over de toekomst van deze buurt. Verschil moet er zijn nietwaar. En echt, ook hier is de toekomst van de buurt een topic.
Enfin, mocht de zeepspiegelstijging van Hemel toch heel plots optreden dan hebben we in elk geval de zandzakken in de Oude Kerk onder handbereik.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.
Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.