'Ja, goede middag meneer Willem, u spreekt met de politie Amsterdam, bureau Beursstraat. Het gaat even over uw melding van gisterenmiddag in verband met overlast van personen onder invloed. We zijn langs geweest, omgekeken, maar personen niet meer aangetroffen. Dus ik hoop dat u verder geen last meer gehad heeft. Mocht er echter iets zijn, schroom niet ons te bellen. Goede middag.'

Bovenstaand berichtje trof ik onlangs letterlijk aan op mijn antwoordapparaat. Wat was het geval. De  dag voorafgaande aan het bericht had ik een paar totaal bezopen Oost-Europese kerels gezien op de boombank die voor mijn deur staat. Die drinkebroers terroriseerden de omgeving zodanig dat geen toerist het meer in zijn hoofd haalde op de bank plaats te nemen. Ze schreeuwden, gooiden lege bierblikken over hun schouder op de grond en vielen voorbijgangers lastig. Nogal intimiderend allemaal.