'Ja, goede middag meneer Willem, u spreekt met de politie Amsterdam, bureau Beursstraat. Het gaat even over uw melding van gisterenmiddag in verband met overlast van personen onder invloed. We zijn langs geweest, omgekeken, maar personen niet meer aangetroffen. Dus ik hoop dat u verder geen last meer gehad heeft. Mocht er echter iets zijn, schroom niet ons te bellen. Goede middag.'

Bovenstaand berichtje trof ik onlangs letterlijk aan op mijn antwoordapparaat. Wat was het geval. De  dag voorafgaande aan het bericht had ik een paar totaal bezopen Oost-Europese kerels gezien op de boombank die voor mijn deur staat. Die drinkebroers terroriseerden de omgeving zodanig dat geen toerist het meer in zijn hoofd haalde op de bank plaats te nemen. Ze schreeuwden, gooiden lege bierblikken over hun schouder op de grond en vielen voorbijgangers lastig. Nogal intimiderend allemaal. 

Af en toe, maar met enige regelmaat duikt er zo'n groepje op en omdat ze inmiddels weten dat hier een alcoholverbod geldt, stoppen ze hun echt sterke drank zorgvuldig weg na aan de fles te hebben gelurkt. Soms denk ik: laat maar. Soms ook, als het er niet al te dreigend uitziet, probeer ik ze zelf tot enige rust te manen. Nu dacht ik: laat ik eens 0900-8844 bellen, het nummer van de politie voor niet spoedeisende zaken. 

Kloof

Zo gezegd, zo gedaan. En omdat ik wel benieuwd was naar het resultaat van dit telefoontje ben ik maar eens een uurtje op wacht gaan staan. Na dat uur hadden de zuipschuiten hun biezen gepakt om wellicht elders hun drankgelag voort te zetten. In die tijd heb ik één agent voorbij zien komen die op geen enkele manier te kennen gaf iets van het probleem te weten. Integendeel, hij zag en hoorde niets en haastte zich over het plein alsof hij op weg was naar een belangrijke klus.

Het is, ik moet het toegeven, ook meer een zaakje voor de dames en heren van de afdeling Handhaving & Toezicht – vroeger Stadswacht geheten. Maar ja, waar zijn die te vinden? Af en toe zie je, honke-bonke, een duo voorbij sloffen. Meestal zijn ze verwikkeld in een zodanig ernstig gesprek dat er maar weinig oog is voor de omgeving. Maar net als je ze nodig hebt, zijn ze natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen. Telefonisch zijn ze alleen bereikbaar op het algemene nummer van de gemeente: 14 020 en alleen op werkdagen tussen acht uur 's morgens en zes uur 's avonds. Mailen kan ook. Dat u het weet. 

Of ik nog eens 0900-8844 bel? Ik vermoed van niet. Dat zal vervolgens door de politie weer worden uitgelegd als een teken dat er maar weinig overlast is in de buurt. Er wordt immers bijna nooit gebeld! 

Het zijn volgens mij precies dit soort akkefietjes die leiden tot die zo vaak genoemde groeiende kloof tussen overheid en burger. Daar hoef je verder geen dure onderzoeken of studies aan te wijden. Gewoon ogen en oren openhouden, luisteren en opletten. En dan natuurlijk adequaat handelen.