Ben je even weg wordt er weer een nieuw plan gelanceerd om de overlast op de Wallen aan te pakken.
Het is in elk geval een bemoedigend gebaar, het voorstel van burgemeester Halsema voor het inrichten van een erotisch centrum of een prostitutiehotel elders in de stad om de druk op de Wallen wat te verlichten. Maar meer dan een bemoedigend gebaar is het ook niet. Al te lang zijn we hier op de Wallen opgescheept met bestuurders die allerlei plannen lanceerden waar dan vervolgens weinig van terecht kwam. Bovendien heeft het stadsbestuur eerst tientallen jaren de boel de boel gelaten. Ondertussen bleef de overlast, sterker nog, die werd alsmaar groter en groter. Bovendien is het natuurlijk niet de burgemeester die beslist over wat er hier gaat gebeuren, maar de sleutel ligt bij de gemeenteraad en daar zal niet iedereen de ideeën van de burgemeester omarmen, dat is wel duidelijk.
Natuurlijk is er ook een sterke tegenbeweging. Raamexploitanten verzetten zich en ze hebben veel geld om dure advocaten in te huren. Ook Red Light United, ‘belangenvereniging van sekswerkers op de Wallen’ is het er niet mee eens en gaat in de tegenaanval. De belangenvereniging wil juist meer ramen (om de drukte te spreiden), meer coffeeshops (om de dealers brodeloos te maken) en langere openingstijden voor de horeca (zodat niet iedereen tegelijk dronken op straat belandt). Dat, zeggen ze, brengt de balans weer terug op de Wallen. Tja, het is maar hoe je het bekijkt.
Beursplein
Wat me als bewoner van het Oudekerksplein ook na aan het hart ligt is het gebrek aan groen, meer specifiek bomen, op het plein. Vorig jaar begin juni zijn de bomen die er stonden – er was er één bij uit 1946! – op één na allemaal omgewaaid. De gemeente beloofde nieuwe aanplant in het voorjaar. Gisteren kwam het laatste bericht: “Helaas is er nog geen zicht op wanneer de bomen terug worden geplaatst. Maar vermoedelijk gaat het nog even duren, ik hoor nu zelfs geluiden dat het nog wel een jaar kan gaan duren.”
Ik ben woedend. Het plein ligt er bij als een slonzige hoer en bomen kunnen de boel in elk geval enigszins opfleuren. En waarom kunnen de bomen op het Beursplein die net waren geplant en waren omgewaaid, wel direct worden vervangen voor nieuwe bomen? Een buurtbewoner: “Ja, dat is de Rode Loper hè. De entree van de stad en daar staan de Beurs en de Bijenkorf. Hier niet.”
Even kwam de gedachte in me op om dan zelf maar bomen te gaan planten. Maar dat is nogal begrotelijk zo blijkt. Bovendien worden die er dan hoogstwaarschijnlijk weer uitgegooid door de gemeente en dat is dan weer zonde van het geld.
Corona
Tot slot dan toch ook maar een woord over corona. De paniek en angst leidt er toe dat er minder mensen op stap gaan. Ook in Amsterdam komen minder bezoekers. In deze buurt is daar nog niet echt veel van te merken. Misschien zal er de komende weken wat minder volk zijn, maar ik vermoed dat het snel gedaan is met de rust zodra duidelijk wordt dat het virus onder controle is. Dan gaan we weer, als vanouds, roerige tijden tegemoet.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland. Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.