Wordt alles na 28 april weer zoals het vroeger was, voor het coronatijdperk? Of zal er veel toch voor lange tijd of misschien wel altijd anders zijn? Het laatste lijkt eerder het geval.

Hoe zorg je ervoor dat je anderhalve meter afstand houdt in de Molensteeg als er van de andere kant een meneer aankomt die breeduit midden in de steeg blijft lopen? Ga je er wat van zeggen, of kruip je tegen de muur aan? Of, wat ook kan, wacht je tot die meneer de steeg heeft verlaten voordat je zelf de oversteek van Oudezijds Achterburgwal naar de Zeedijk maakt? Er is nog een andere oplossing, en dat is om de steeg maar helemaal te mijden en om te lopen via de Korte Stormsteeg of de Monikkenstraat die per slot van rekening een metertje breder zijn.

Een paar weken geleden zouden dit belachelijke vragen zijn geweest. Sterker nog: ze waren nooit in je opgekomen en je had er nooit over nagedacht. Waarom zou je?

Er zijn niet alleen minder mensen op straat – zo’n zaterdagavond met een compleet leeg Oudekerksplein, het blijft een aparte ervaring – maar ook de looppatronen zijn veranderd. Er blijven uiteraard asociale types die zich nergens iets van aantrekken, maar de meeste mensen vermijden elkaar en dat leidt tot plotseling oversteken, de pas versnellen of even inhouden al naar gelang de situatie.

Praatjes worden op gepaste afstand gemaakt. Het blijft een vreemd gezicht mensen met elkaar zien communiceren terwijl ze anderhalve meter of meer van elkaar af staan. Af en toe fungeert de vuilnisbak, een boom of een geparkeerde auto als buffer. Ook een handige manier om afstand te houden.

Speculatie

Nu de eerste weken van de coronacrisis voorbij zijn en we langzaam aan dit soort veranderingen gewend raken, komt steeds meer de vraag naar boven: wat na de coronacrisis? Worden de Wallen dan weer binnen de kortste keren een urban jungle zoals de ombudsman het vorig jaar uitdrukte? Zal het leven hier weer zijn oude loop hernemen, inclusief de overlast?

Alles wat daar op dit moment over wordt gezegd is min of meer speculatie, maar je kunt het je haast niet voorstellen dat alles bij het oude zal blijven. Alleen al het feit dat prostitutie een contactberoep is, zal het moeilijker maken dit werk weer na 28 op te pakken alsof er niks is gebeurd. En wie weet vinden de dames die toch thuiswerken dat nog niet eens zo’n slecht alternatief en financieel best aantrekkelijk en komen er nog meer kamers leeg te staan. Wat moeten we daar dan mee? En wie weet hoeveel bedrijven er ondanks de steun uit Den Haag toch zullen omvallen al was het alleen maar omdat de toeristen nog wel even op zich zullen laten wachten. Het zou wat dat betreft wel eens een stille zomer kunnen worden.

Zoals gezegd: het is speculatie omdat het onvoorspelbaar en vooral onvoorstelbaar is dat op 28 april opeens alle maatregelen van de baan zijn. Ongetwijfeld zullen er overgangsmaatregelen komen. Denk bijvoorbeeld aan restaurants met de helft van de huidige tafels. Of cafés waar maar een beperkt aantal personen wordt toegelaten.

Feit is wel dat dit het uitgelezen moment is om te bedenken wat we willen met de buurt na de coronacrisis. Zoals de zaken tot voor kort waren georganiseerd is namelijk niet het resultaat van natuurwetten. Dus alles kan anders als we dat willen. Het wordt tijd eens flink na te denken en te gaan brainstormen over de Wallen na covid-19.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -