De oorverdovende stilte op het Oudekerksplein zal binnenkort worden doorbroken door steigerbouwers.

Drie meisjes van een jaar of twaalf, dertien rennen over het Oudekerksplein. Ze hebben elk een grote zak chips en strooien de inhoud met ruime hand uit over de kinderkopjes. Gevolg: ze worden omzwermd door duiven. Maar vooral door meeuwen natuurlijk. Het is een kabaal vanjewelste. De meisjes hebben er duidelijk plezier in en slaken kleine gilletjes van opwinding als de meeuwen rakelings over hun hoofd scheren. Spannend!

Het is één van de weinige momenten dat er wat gebeurt op het Oudekerksplein. Al wekenlang is hier niets meer te doen. En ja, je went er aan, maar het blijft een vreemde ervaring. Waar ooit elke dag duizenden, tienduizenden mensen over het plein paradeerden zijn het er nu amper een paar honderd. Het plein dat nooit leeg was, zelfs niet in de winter op maandag in de vroege morgen, is nu totaal uitgestorven. Geen bierauto’s, geen kroegen, geen dames, geen toeristen. En er woont kennelijk ook niemand meer want ‘s avonds is het overgrote deel van de huizen in totale duisternis gehuld.

Wie alleen hier op het plein uit het raam zou kijken zou niet anders dan kunnen concluderen dat de economie volledig tot stilstand is gekomen. Dat er dan ook sprake is van een economische krimp van slechts een paar procent, is in dit gebied niet te bevatten en dat het er op veel plekken in Nederland op lijkt alsof er niks aan de hand is al helemaal niet.

Krijger

Toch zullen we als bewoners van het Oudekerksplein als alles goed gaat tenminste, ook hier binnenkort weer iets van economische activiteit gaan merken. En dan gaat het niet over de kroegen die weer opengaan of de dames die achter de ramen verschijnen. Over niet al te lange tijd namelijk, zo belooft een brief, zal de toren van de Oude Kerk onder handen worden genomen. De toren, gemeente-eigendom, is toe aan een restauratiebeurt. Er zal gewerkt worden aan het carillon, de gevels en de loden bekleding van de toren zo is te lezen in de brief van Koninklijke Woudenberg uit Ameide, die zegt trots zijn dat ze een steentje (!) mogen bijdragen aan het behoud van dit prachtige monument in de hoofdstad. En voorlopig zijn we ook nog niet van de Koninklijke af. De werkzaamheden zullen zeker tot medio augustus duren, maar kunnen door weersomstandigheden en het coronavirus zomaar uitlopen tot oktober 2021.

Dat betekent dus de derde zomer op rij dat het plein, op die ene dappere krijger na die nog overeind staat, boomloos zal blijven, sinds een korte maar hevige storm in de nacht van 5 op 6 juni 2019 een einde maakte aan het leven van zeven van de acht bomen, waarmee het plein in één klap werd beroofd van de groene hemel die het eens sierde. Nu ook de voorgenomen vergroening van het plein nog maar één plantenbak groot is, belooft het zelfs geen enigszins opgefleurde winter te worden.

Eén voordeel heeft het boomloze plein echter wel: we kunnen de restauratie van de toren nauwkeurig in de gaten houden.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -