Er breken spannende tijden aan voor de Wallen. Nergens in de stad is het zo stil als hier, maar nu de lockdown dan toch langzaam maar zeker zal worden versoepeld, zou het wel eens snel voorbij kunnen zijn met de rust. Wat betekent het Openingsplan van de centrale overheid voor de Wallen?

Op 28 april mogen de terrassen weer worden uitgezet en alhoewel een bescheiden actie omdat ze om zes uur weer zullen moeten worden opgeruimd en er door de ruimtelijke restricties veel minder “terras” zal zijn, is de kop eraf. Vanaf dat moment lijkt het niet meer mogelijk om de boel terug te draaien, maar kunnen we alleen nog maar verder loskomen van de lockdown. Het lijkt dan een onomkeerbaar proces.

Dat de avondklok niet meer zal gelden is een stuk minder relevant. Zo lang er ‘s avonds niks te doen is in de buurt, zal het stil blijven. Of er nu drie mensen lopen met een hondje of vijf zonder, is amper relevant. En ook de andere versoepelingen zullen het aanzien van deze buurt niet ingrijpend veranderen op 28 april.

Als er inderdaad een tweede stap wordt gezet op 11 mei lijkt er vrijwel niks te veranderen voor de Wallen. ‘Doorstroomlocaties buiten’ (wie verzint er toch zulke onzinnige termen) hebben we hier weinig op de Wallen.

De eerstvolgende klapper is dan 26 mei als ‘de horeca voor uit eten’ open mag. Daarna volgt 16 juni en 7 juli als er nog meer horeca open mag. Dan is nog steeds de oude, normale, situatie niet weergekeerd. Dat gebeurt pas bij stap 6 en daar is zelfs nog geen datum aan gekoppeld.

Mondkapjesplicht

Tja, en dan blijven we toch met een groot aantal vragen zitten. Want wanneer welk deel van de horeca, hoe lang open mag is voor de drukte in deze buurt van tamelijk groot belang. Zeker omdat daar ook de coffeeshops bij worden gerekend.

Maar de grootste vraag is natuurlijk wanneer de dames weer achter de ramen mogen verschijnen. Ik heb er nog nergens iets over gelezen of gehoord en ook van het openingsplan worden we wat dat betreft niet veel wijzer.

Dan zijn er ook nog andere factoren die hier een grotere rol spelen dan elders. De belangrijkste is wel wanneer we weer buitenlanders zullen zien. Dat heeft niet alleen te maken met de toestand hier, maar ook met de situatie in die buitenlanden zelf. Dat kan bovendien nogal verschillen. Groot-Brittannië is ver met het vaccinatieprogramma, maar betekent het ook dat de Britten deze zomer al massaal de Wallen weer zullen bevolken?

Andere factoren als aangekondigde harde actie van de politie tegen straatdealers, voetbalwedstrijden met supporters of een ander gemeentebeleid ten aanzien van de coffeeshops en prostitutie, als dat al z’n beslag zou kunnen krijgen op zo’n korte termijn, laten we dan maar even buiten beschouwing.

In elk geval kan het zomaar gebeuren dat de buurt weer heel snel volloopt. Ook vorig jaar zomer was na het opheffen van de eerste lockdown de drukte binnen de kortste keren terug. Er werd een mondkapjesplicht ingevoerd, maar zelfs een half leger aan traffic-controllers, hosts, boa’s en agenten slaagde er niet in de orde een beetje fatsoenlijk te handhaven.

Kortom, er zal zeker weer meer volk komen, maar wat, hoe en wanneer is nog erg onduidelijk.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -