Het is een spannende dag voor de Wallen. Is dit het definitieve begin van het einde van de rust?

Vandaag mogen de dames zich weer schaars gekleed achter het raam vertonen. Om elf uur in de morgen waren de eersten alweer paraat. Alsof het nooit anders is geweest. Dat komt mede omdat er op verschillende plekken dames staan die er ook al stonden voordat ze in lockdown gingen. Maandenlang niet gezien en opeens duiken ze dan weer op. Waar komen ze vandaan en wat hebben ze in godsnaam in de tussentijd gedaan?

Gisteren was er al sprake van enige toegenomen activiteit. Er liepen opvallend veel vrouwen met dikke lippen door de buurt. En van die mannen die, gesloten sportschool of niet, nog altijd beschikken over strakgespannen spierbundels.

Ook de twitteroorlog tussen Frits Rouvoet die wil dat de dames ermee stoppen en de zoals altijd anonieme M. v.d. B. die niet af laat te vertellen dat de vrouwen er geheel uit vrije wil staan, ging gisteren een nieuwe ronde in. Met de bekende stellingnames, dat wel.

Een eerste indruk op straat is ook dat er opvallend veel meer alleen wandelende heren in de buurt zijn. Mannen met stropdas en keurig jasje. Maar ook de bekende trainingsbroekensector ontbreekt niet. Kleine groepjes mannen zijn er ook als de kippen bij. Het is net zoals vroeger, toen ik hier bijna 25 jaar geleden kwam wonen. Geluidloos schieten ze voorbij. De gezinnen die hier de laatste maanden hun gezicht lieten zien zijn nu geheel van het toneel verdwenen.

Terrasweer

Opvallend aanwezig is eveneens de politie. In tegenstelling tot de afgelopen maanden zijn ze nu niet langer met een auto of een busje, maar te voet of op de fiets. Van de boa’s ontbreekt elk spoor. Ook de pers is vanzelfsprekend aanwezig. Ik bots pardoes tegen een Radio1-journalist op die een reportage maakt over de Wallen op de eerste dag na de lockdown. Natuurlijk wil hij weten wat ik ervan vind.

Niet alleen de dames staan er weer, ook de terrassen mogen vanaf zes uur ‘s morgens (wie verzint zoiets?) tot acht uur ‘s avonds open. Dat is zes uur vroeger en twee uur later en dat moet toch ook verschil gaan maken. Helaas voor de uitbaters van de cafés met een terras is het nou niet bepaald terrasweer. Vanmorgen hagelde het zelfs. Het is ronduit regenachtig en koud. Dat was de afgelopen tijd al zo en het ziet er niet naar uit dat dat met het Pinksterweekend in het verschiet, zal veranderen.

De cafés zonder terras zijn uiteraard gewoon dicht en ook dat scheelt een slok op een borrel. De theaters waar de seksshows worden vertoond, houden de deuren ook nog even gesloten. Veel wafel- Nutella- en anderszins rommel verkopende middenstand wacht waarschijnlijk het weekend af. Nu is er voor hen nog nauwelijks iets te halen hier.

In elk geval is het vandaag al een stuk drukker dan gisteren. De rolkoffers zijn weer te horen, maar nu is het nog voornamelijk binnenlands volk. Als er weer vrij gereisd mag worden zal dat ongetwijfeld veranderen. We zijn benieuwd.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -