Terwijl de wereld op z’n kop staat, moeten wij een nieuwe gemeenteraad kiezen. Het is een moeilijke spagaat. Toch gaan we stemmen volgende week. Om onze keuze makkelijker te maken heeft Stop de gekte een folder gemaakt.

Ongetwijfeld zijn er mensen die nu al weten welk vakje ze rood gaan maken; anderen zullen pas een besluit nemen als het rode potlood boven het stembiljet zweeft. Nog weer anderen zullen helemaal niet gaan stemmen, maar dat is een nogal domme beslissing waarover straks meer.

Om het iedereen in de buurt een stukje makkelijker te maken vond ik in mijn brievenbus een folder van Stop de Gekte, tegenwoordig als ik het goed begrijp Stopdegekte.

In de folder zijn de standpunten van diverse politieke partijen te vinden ten aanzien van de meest brandende kwesties in deze buurt: de coffeeshops, de prostitutie, en meer in het algemeen, het overdadige toerisme. Stopdegekte ziet met name de coffeeshops en de dames achter de ramen als de grote veroorzakers van de ellende in deze buurt. Daarom moet de prostitutie uit de buurt verdwijnen en wil Stopdegekte dat de coffeeshops niet langer stuff mogen verkopen aan buitenlanders, maar alleen aan Nederlanders.

Lettertjes

Het is een prima initiatief natuurlijk zo’n folder, maar uiteraard kan Stopdegekte geen stemadvies geven: dat zou de organisatie in partijpolitiek vaarwater doen belanden, waarmee de geloofwaardigheid van de club direct fundamenteel zou worden aangetast. Daarom is er in de folder voor gekozen de standpunten van de diverse partijen weer te geven, waarbij sommige delen van de tekst rood en groen zijn gearceerd.

Over de arcering ga ik verder niet zeuren en ik ga ervan uit dat de standpunten met de nodige zorgvuldigheid zijn weergegeven, maar toch is de keus zelfs dan niet eenvoudig. Want wie kiest voor macht stemt geen partij die waarschijnlijk toch niks in de melk te brokkelen heeft. Om maar eens iets te noemen. Bovendien: het zijn uitsluitend woorden, voornemens, ideeën, wensen. Waar het op aankomt is de uitvoering, de praktijk. Wat dat betreft zou je ook kunnen kijken naar welke partij wat heeft gedaan of heeft gesteund de afgelopen jaren en daarop kunnen koersen. En: er zijn nog wel wat meer redenen te noemen om al dan niet op partij A of B te stemmen.

Duidelijk is ook dat de mensen achter Stopdegekte erg veel van lettertjes houden. Er is teveel tekst op een te kleine oppervlakte geperst, met slechts één schamele illustratie. En dat in deze tijden waarin de beeldcultuur hoogtij viert. Het zal menigeen afschrikken en ervan weerhouden het pamflet te lezen. Wat dan weer jammer is. Enfin, het is in elk geval een poging in de goeie richting, dat zeker.

En dan tenslotte nog dit. Voor wie niet gaat stemmen, “want er veranderd toch niks”: hou voortaan je mond ajb! Als je de keus te beperkt vindt, richt dan je eigen partij op! Dat kan in deze stad en dit land namelijk ook. Menige bewoner van deze planeet zou er veel voor over hebben om net als wij in alle vrijheid te kunnen gaan stemmen. En jij zou het stembiljet als een waardeloos vodje achteloos in de vuilnisbak kieperen? Ga je schamen!

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -