Mochten er nog mensen zijn die eraan twijfelen of het weer net zo is als voor de coronacrisis, dan is het bewijs inmiddels wel geleverd.
Afgelopen weekend, het eerste na de Paasdagen, waren de Wallen in de avonduren weer grotendeels onbegaanbaar. Dicht opeengepakte massa’s schuifelden over de Oudezijds Achterburgwal: er was geen doorkomen aan. Ook elders op de Wallen lieten de bezoekers van dit gebied zich niet onbetuigd en maakten heel duidelijk dat er voor bewoners eigenlijk geen plaats meer is. Herrie alom en wie toch de deur uit moest en een beetje haast had kon na het verlaten van de eigen woning maar zo snel mogelijk op zoek naar de rustige straten, stegen en grachten die elke bewoner blindelings weet te vinden.
Alles en iedereen is weer terug: van de grote groepen die zich rond het beeldje van Belle verdringen tot de toeteraars bij de terrassen. En van de vrijgezellenparty’s tot de gezinnetjes die zichzelf uitgebreid op de foto (laten) zetten bij één van de tulpenbakken die her en der zijn neergezet en die compleet met wandelwagen tot diep in de nacht langs de ramen paraderen.
Achter die ramen zijn her en der inmiddels de eerste proteststickers opgedoken tegen de vervroegde sluitingstijden. Als je nog aan je gerief wil komen moet je toch echt voor drie uur bij de dames aankloppen. In het Engels, want dat is hier de lingua franca. Als de stickers één ding duidelijk maken is het wel dat de strijd om de prostitutie in deze buurt nog lang niet is gestreden. Uiteraard zijn de dames naar de rechter gestapt om hun gelijk te halen.
Onzin
Ook de horecaondernemers in de buurt protesteren tegen de maatregel van de gemeente die verbiedt na één uur nog nieuwe klanten te ontvangen. Daarom hebben ook zij een rechtszaak aangespannen. De maatregel geldt overigens alleen voor de zogenaamde kern-Wallen, een nieuw begrip dat deze zomer voor het eerst z’n intrede deed, toen bekend werd gemaakt dat de horecagelegenheden alhier eerder dicht moesten, met uitzondering van die op de Warmoesstraat en de Zeedijk. Die twee straten behoren niet tot de zogenaamde kern-Wallen. Onzin natuurlijk, want misschien is de Warmoesstraat wel de meest rumoerige straat van de hele Wallen.
Een ander probleem dat al lang sluimerde, dient zich eveneens opnieuw aan volgens de Telegraaf, namelijk dat van de dopedealers. Ze rukken meer en meer op, opereren vaker in groepen en ze schuwen intimidatie en geweld niet. Het is allemaal harder en genadelozer dan ooit zoals ook een politieagent me eerder verzekerde. En inderdaad: het lijkt er sterk op dat de Telegraaf hier een punt heeft. Uiteraard wordt er zoals gewoonlijk ook nu weer om meer handhaving geroepen en komt daar, ook zoals altijd, het standaardantwoord op terug: te weinig capaciteit.
Buiten de Wallen op de locaties die nu nog op de nominatie staan voor het nieuwe erotisch centrum is het rumoer ook nog lang niet verstomd. De laatste in de rij die zich heeft aangesloten bij de protesten tegen de eventuele komst van een dergelijke gelegenheid is het Nhow Hotel bij de Rai. Die zal schadevergoeding gaan eisen als het centrum in hun buurt wordt gevestigd. Het hotel vreest namelijk dat hun klandizie het in dat geval zal laten afweten en naar elders zal uitwijken.
Tot slot nog een vrolijke noot. Alle zeven lege boomspiegels op het Oudekerksplein zijn sinds gisteren voorzien van nieuwe iepen. Klein bier zoals eerder opgemerkt, maar toch: hoera! Eindelijk weer groen op het plein.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland. Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.