Prostitutie op de Wallen is “organisch gegroeid” en door meer ramen zal de drukte afnemen. De wijsheid van de nachtburgemeester.

Ook Freek Wallagh, de nachtburgemeester van Amsterdam, heeft zich in de discussie gemengd over het wel en wee van de Wallen. Hij kreeg ruim baan bij AT5 om te vertellen dat hij van mening is dat er niet minder ramen voor de dames moeten komen, maar juist meer. Spreiding van de dames zal ervoor zorgen dat ook de massa zich zal verspreiden volgens de nachtburgemeester en daardoor zal, als ik hem goed begrijp, de drukte afnemen.

Gewoon weer terug naar de oude situatie dus, want ook in het Blaauwlakenblok en St. Annenkwartier moeten de dames weer achter het raam kunnen zitten. Het Blaauwlakenblok? Vroeger beschikbaar? Wanneer was daar prostitutie dan? “Het is hier organisch gegroeid”, aldus de nachtburgemeester die met hier uiteraard de Wallen bedoelt. Organisch gegroeid? ‘Voortgekomen uit iets levends’ meldt mijn computer als betekenis voor organisch. Waarschijnlijk bedoelt hij zoiets als: het is hier altijd geweest en het moet daarom ook altijd hier blijven.

Nou is prostitutie hier helemaal niet altijd geweest. Wie Lotte van de Pol “Het Amsterdams hoerdom” er nog eens op naslaat komt er al snel achter dat dat niet het geval is. Prostitutie heeft langs de Amstel gezeten, de Haarlemmerstraat, de Kerkstraat en de Kalverstraat om eens wat te noemen. Zelf herinner ik me nog de Utrechtsestraat en woonboten langs de Stadhouderskade. Bovendien kun je met de redenering ‘organisch gegroeid’ ook van alle Nutellawinkels zeggen dat ze hier thuis horen. Organisch gegroeid immers. En vraag je je af, wat is er gebeurd met de organisch gegroeide scheepsbouw in Amsterdam Noord? Of was dat toch niet zo organisch?

Minderheid?

Voort maar weer. In Venetië. Barcelona en Londen hebben ze ook last van toeristen, aldus Phoebe van het Prostitution Information Center die ook tot het kamp van de nachtburgemeester hoort. Van Londen wist ik het niet; van Barcelona en Venetië wel. Zou dat niet een geheel andere oorzaak kunnen hebben? Zou dat niet kunnen samenhangen met de schoonheid van deze steden? Komen de Wallenbezoekers ook voor de schoonheid van onze stad? Is het wellicht een heel ander publiek dat bovengenoemde steden bezoekt?

Het probleem van het erotisch centrum moet worden opgelost in deze buurt, vindt een andere medestander van de nachtburgemeester, architect Anna Torres. Daarvoor kunnen het Blaauwlakenblok en het St. Annenkwartier worden gebruikt. O, dus de bewoners van het Blaauwlakenblok geven hun huis op? En alle plannen voor het St. Annenkwartier worden weer op de helling gezet? Volgens Wallagh zijn de bewoners van beide blokken positief over dit plan. Pardon? Hoe weet hij dit? Volgens hem is het een kleine minderheid die voor verplaatsing van de prostituees is. Een kleine minderheid? Waar haalt hij deze wijsheid vandaan? Nooit eens gekeken op het lijstje ondertekenaars van “Stop de Gekte”? Dat ziet er toch niet uit als een kleine minderheid? “De luidste stemmen wonen vaak niet eens echt in het gebied met sekswerkers.” Is dat heus waar? En om dan maar even flauw te jij-bakken: waar woont hij eigenlijk zelf?

Enfin, het zijn slechts een paar kanttekeningen en vraagtekens bij het verhaal van onze nachtburgemeester. Het is vooralsnog de laatste move van een ogenschijnlijk nauwkeurig opgezette lobby om de plannen van de burgemeester voor een erotisch centrum elders te dwarsbomen. Nou ben ik daar in de vorm zoals de burgemeester voorstelt niet per se voor, maar laten we de discussie wel een beetje zakelijk houden en bij de feiten blijven in plaats van allerlei flauwekul uit te kramen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -